Fondul lansat de Italia va contribui la „canalizarea sprijinului financiar din partea fondurilor de pensii, a sectorului asigurărilor, a entităților publice și private”, a declarat luni seară ministrul Întreprinderilor, Adolfo Urso, în cadrul unui eveniment organizat la Roma. Un proiect de lege care include crearea fondului va fi prezentat la o reuniune a cabinetului de joi, a declarat Urso, potrivit Bloomberg.
Italia va lansa un nou fond pentru a sprijini companiile
Fondul va putea injecta capital, în condițiile pieței, în companii considerate cruciale pentru a asigura accesul industriei italiene la materii prime sau energie critice.
Măsura vine în contextul în care Italia și Uniunea Europeană își intensifică acțiunile pentru a contracara influența economică tot mai mare a Chinei, în special în lanțurile de aprovizionare cheie, de la semiconductori la tehnologii energetice verzi.
De asemenea, Italia susține proiectul de creare a unui fond suveran al UE pentru a sprijini politica industrială a blocului comunitar.
Franța a contribuit cu 500 de milioane de euro (545 de milioane de dolari) la un nou fond în valoare de 2 miliarde de euro creat de firma de capital privat InfraVia Capital Partners cu scopul de a stimula accesul Europei la minerale esențiale pentru tranziția energetică.
În afară de acest fond, guvernul italian urmează să prezinte joi o serie de măsuri de sprijinire a „Made in Italy”, inclusiv crearea de licee menite să răspundă la lipsa de lucrători calificați în sectorul italian al luxului și al designului.
Fondul poate contribui la „asigurarea faptului că campionii din anumite sectoare rămân în proprietatea italienilor. Ne aflăm pe o cale care se îndreaptă spre agregare, este o cale importantă, deoarece grupurile mari sunt cele care reușesc să fie eficiente în competiția internațională.”, a declarat Matteo Lunelli, care conduce asociația industriei luxului Altagamma.
Datoria publică a Italiei a depășit 3.000 de miliarde de dolari
Potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Italiei, datoria publică a urcat la 2.790 de miliarde de euro (3.022 de miliarde de dolari) în martie, de la 2.762 miliarde de euro (2.992 de miliarde de dolari) în februarie.
În pofida majorării valorii datoriei, ponderea datoriei ca procent din PIB a scăzut la 144%, în urma creşterii economiei. În timpul perioadei de vârf a pandemiei din 2022, ponderea datoriei Italiei ca procent din PIB a atins nivelul record de aproximativ 155%.
Italia rămâne una dintre cele mai îndatorate ţări din lume şi are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei din zona euro, după Grecia.