Ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetii, spune că Guvernul de la Roma are de gând să revizuiască și să extindă actualele măsuri care promit să ajute firmele și gospodăriile să facă față creșterii prețurilor la energie.

„Vom interveni înainte de luna aprilie, studiem măsuri de a încuraja economisirea”, a adăugat Giorgetti.

De asemenea, Guvernul italian lucrează și la o plafonare temporară a prețurilor energiei, bazată pe o nouă abordare a Comisiei Europene, find vorba de așa-numita abordare pe două niveluri.

Bugetul Italiei pentru acest an deja prevede peste 21 de miliarde de euro pentru reducerea facturilor la gaze și electricitate, facturi care au ajuns să fie destul de mari.

Presa internațională mai scrie că autoritățile de la Roma ar putea modifica impozitul pe câștigul de capital, lucru spus și de ministrul italian al Economiei atunci când a fost întrebat despre problema câștigurilor fictive de capital la cluburile sportive.

Nu în ultimul rând, oficialul italian a mai spus că Guvernul trebuie să fie prudent cu privire la politicile bugetare și să țină cont de impactul dobânzilor care au fost majorate recent de BCE, scrie Reuters.

Moralul mediului de afaceri din Italia s-a îmbunătățit în ianuarie, dar consumatorii sunt mai pesimiști

Moralul în rândul întreprinderilor italiene a crescut în ianuarie, dar încrederea consumatorilor s-a înrăutățit, a anunțat joi biroul național de statistică ISTAT, indicând perspective economice incerte la începutul anului.

Indicele ISTAT de încredere în industria prelucrătoare a crescut la 102,7 de la 101,5, depășind prognoza mediană de 101,8 într-un sondaj Reuters realizat în rândul a nouă analiști.

Indicele general al moralului în afaceri, care include și sectoarele comerțului cu amănuntul, serviciilor și construcțiilor, a urcat de la 107,9 la 109,1.

Cu toate acestea, moralul consumatorilor a scăzut de la 102,5 la 100,9, ratând prognoza Reuters de 102,7.

Creșterea economică în cea de-a treia mare economie din zona euro a rezistat mai bine decât se aștepta în cea mai mare parte a anului trecut, în ciuda costurilor energetice foarte ridicate, exacerbate de războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, produsul intern brut s-a contractat probabil în al patrulea trimestru din 2022 și va scădea și în trimestrul curent, potrivit estimărilor Trezoreriei, mai scrie sursa anterior citată.