Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, a anunțat că dozele de vaccin împotriva COVID-19 vor începe să sosească în Italia la sfârşitul lunii ianuarie şi vaccinarea nu va fi obligatorie în această ţară, dar va exista o companie pentru a convinge cât mai mulţi oameni să se vaccineze, în timp ce unii virusologi susţin că ar fi prea devreme pentru vaccinare cu datele disponibile în prezent, scrie luni agenţia EFE, citată de agerpres
”Italia trebuie să încerce să obţină imunitatea colectivă şi din acest motiv o vaccinare masivă anti-COVID se va realiza prin persuasiune”, a spus oficialul italian la emisiunea ‘Che tempo che fa’ a postului RAI3.
”Cred că printr-o campanie reală vom putea încerca să obţinem imunitatea colectivă fără a pleca de la obligativitate, dar este o evaluare pe care o vom face pe parcurs”, a adăugat el.
E nevoie de timp
În același timp, ministrul italian al sănătăţii a mai afirmat că primele doze de vaccin vor sosi în Italia la sfârşitul lunii ianuarie, dar va fi nevoie de ceva timp pentru realizarea procesului de vaccinare. ”În cel mai bun caz vom avea vaccinuri pentru 1,7 milioane de persoane la sfârşitul lunii ianuarie. Apoi, puţin câte puţin, aşteptăm sosirea altor vaccinuri şi în primăvară vom avea vaccinare masivă”, a estimat oficialul italian.
”Dintre cele şase vaccinuri, numai unul, Pfizer, cel care va sosi primul, are o limită de temperatură de -75 de grade. Ne ocupăm de aceasta pentru a crea toate condiţiile de gestionare a lanţului frigului”, explică ministrul.
De cealaltă parte, săptămâna trecută, premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat că este în curs de pregătire un plan naţional pentru garantarea securităţii şi distribuţiei viitorului vaccin. De asemenea, va fi supus aprobării parlamentului italian un plan cu ”criteriile şi priorităţile” care vor fi avute în vedere în procesul distribuţiei dozelor de vaccin.
În acest timp, unul dintre cei mai importanţi virusologi italieni, Andrea Crisanti, directorul Laboratorului de Microbiologie şi Virusologie al Spitalului din Padova, a provocat controverse după ce a manifestat o opinie împotriva vaccinării.
”Pe baza cunoştinţelor pe care le avem astăzi, eu nu mă voi vaccina”, a spus Crisanti. El a continuat afirmând că nu se va vaccina împotriva COVID-19 ”atât timp cât datele privind eficacitatea şi siguranţa vaccinului nu sunt disponibile atât pentru comunitatea ştiinţifică cât şi pentru autorităţile care reglementează distribuţia acestuia”.