Italia a semnat un parteneriat cu Libia privind gazele naturale în valoare de 8 miliarde de dolari. Acordul a fost semnat în timpul unei vizite a premierului italian Georgia Meloni pentru discuții privind energia și migrația, relatează publicația News.

Georgia Meloni a vizitat Algeria, principalul furnizor de gaze al Italiei

Acordul a fost semnat de National Oil Corporation din Libia și de compania italiană Eni. Cei doi giganți energetici au declarat că vor investi 8 miliarde de dolari în dezvoltarea sectorului gazelor, precum și în energie solară și carbon, conform Reuters.

Potrivit Associated Press, acordul care vizează gazele naturale dintre cele două țări este cea mai mare investiție unică în sectorul energetic din Libia din ultimele două decenii. Directorul general al Eni, Claudio Descalzi, a susținut cu tărie apelul Europei către Africa pentru a-și satisface nevoile energetice.

La începutul săptămânii curente, Georgia Meloni a vizitat Algeria, principalul furnizor de gaze al Italiei, unde compania Eni și Sonatrach, compania energetică de stat algeriană, au semnat un nou acord de cooperare cu scopul de a consolida securitatea energetică și pentru a intensifica eforturile de reducere a emisiilor de carbon. Algeria a devenit unul dintre principalii parteneri strategici ai Italiei anul trecut, după ce a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de energie al țării europene.

România și Azerbaidjan au semnat un nou parteneriat în privința gazelor

Romgaz și Socar Trading, filiala companiei naționale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat, vineri, pe 3 februarie 2023, la Baku, un nou contract individual care vizează livrarea de gaze naturale azere în România.

Încheierea contractului juridic reprezintă o continuare și consolidare a bunelor relații de cooperare dintre cele două companii, dar și a relațiilor contractuale care au la bază un acord încheiat în luna noiembrie 2022 pe termen nelimitat, a informat Romgaz într-un comunicat de presă.

Așadar, cele două companii își propun continuarea relațiilor de cooperare atât în ceea ce privește perfectarea mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere în România, cât și în scopul explorării unor noi posibilități de colaborare în vederea punerii în practică a unor proiecte reciproc avantajoase în domeniul energetic.