Italia, vizată de previziuni sumbre. Riscurile se măresc

Italia

Italia este vizată de previziuni sumbre. Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings transmite marți, 26 ianuarie, că riscurile la adresa politicilor economice în urma crizei politice se înrăutăţesc.

Italia, vizată de previziuni sumbre. Conform raportului publicat de Fitch Ratings, riscurile la adresa politicilor economice în urma crizei politice din Italia se înrăutăţesc şi consecinţele sunt neclare, transmite ansa.it

Italia este vizată de previziuni sumbre

Premierul italian Giuseppe Conte şi-a prezentat marţi demisia preşedintelui republicii, Sergio Mattarella, care a decis să o accepte şi să înceapă consultări cu partidele politice pentru ieşirea din criză, arată sursa menționată.

Conte s-a văzut nevoit să-şi prezinte demisia după ce i-a devenit clar că nu va obţine sprijinul necesar pentru a trece legi în Parlament, între ele un vot privind activitatea ministrului Justiţiei, Alfonso Bonafede, prevăzut să aibă loc în această săptămână.

De asemenea, Fitch Ratings apreciază că alegerile anticipate sunt „improbabile”, dar „continuarea incertitudinilor politice sau slăbirea guvernării ar putea afecta perspectivele unei creşteri post-pandemie, printr-o strategie economică coerentă”.

Eşecul implementării „unei strategii de creştere credibile post-pandemie” prin folosirea eficientă a fondurilor europene va reduce probabilitatea stabilizării şi reducerii datoriei ca procent din PIB, avertizează agenția.

Potrivit estimărilor autorităţilor de la Roma, datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro după cea a Greciei, s-a situat la 156,5% din PIB în 2020. Deficitul este previzionat între 10,5% şi 10,8% din PIB în 2020.

Datele finale privind deficitul şi datoria în 2020 vor fi publicate în martie de Institutul Naţional de Statistică (Istat).

Uniunea Europeană a suspendat în martie anul trecut aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

Trebuie menționat și că FMI a înrăutăţit estimările privind creşterea economiei Italiei în 2021 la 3%, de la un avans de 5,2% previzionat în octombrie. Pentru 2020, FMI se aşteaptă la un declin al PIB-ului Italiei de 9,2%, faţă de o scădere de 10,6 prognozată în octombrie.