In 1998, FPS Bucuresti a scos la vanzare pachetul majoritar de actiuni detinut la Avicola Suceava, cerand pe acesta aproximativ 30 de miliarde de lei. Asociatia salariatilor, PAS, a incercat sa cumpere 70% din actiunile societatii, dar nu a avut banii necesari.
Castigatorul licitatiei a fost firma italiana Agricola Spera International; aceasta a incheiat cu FPS Bucuresti un contract special, in care se specifica faptul ca timp de doi ani clauzele contractuale nu se fac publice. Firma italiana detine 69,9% din actiuni, iar SIF Moldova, 28,7%. In momentul preluarii de catre italieni, Avicola Suceava avea 80.000 de gaini pentru carne si oua, 230 de tone de carne in stoc, 150.000 de oua in incubatie si furaje pentru o luna si jumatate. Combinatul avea asigurate piete de desfacere in judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui si Bistrita.
La aceeasi data, societatea avea un capital social de 32 de miliarde de lei, dar si datorii de 26 de miliarde catre banci, bugetul de stat sau furnizorii de nutreturi. Pana in prezent, capitalul social s-a diminuat la 28 de miliarde de lei, iar datoriile au crescut la 38 de miliarde.
Protestele sindicale
nu au reinviat gainile
Atat directorii Avicola Suceava, cat si liderii de sindicat se feresc sa vorbeasca despre prabusirea combinatului de pasari. Doar unul dintre conducatorii firmei, sub protectia anonimatului, a afirmat ca italienii n-au „batut nici macar un cui de la preluarea combinatului”. Mai mult, persoana citata a declarat ca reprezentantul firmei Agricola Spera International a insistat ca sa se produca popularea masiva a fermelor, in conditiile in care baza furajera nu era asigurata. Italienii ar fi promis ca aduc furaje in valoare de peste 1,5 milioane de dolari, furaje care nu au mai ajuns vreodata la combinatul sucevean. Pasarile au murit de foame, salariile lucratorilor intarzie, iar facturile la energia electrica si apa se inmultesc.
Pe 22 septembrie 1999, cei aproximativ 370 de salariati ai SC Avicola SA Suceava au declansat o greva generala pe termen nelimitat, protestand fata de preconizatele disponibilizari propuse de conducerea societatii si neacordarea salariilor pe luna august. Dupa ce a mediat o runda de negocieri intre administratie si sindicat, subprefectul Vasile Gorea declara ca din cauza dificultatilor financiare si a lipsei furajelor, combinatul a ramas fara pasari si fara oua. Gorea preciza insa ca Agricola Spera International intentiona sa repopuleze combinatul incepand cu luna octombrie si sa reia activitatea din ianuarie 2000, iar pana atunci sa trimita in concediu fara plata 146 de muncitori. Pe 24 septembrie, la Prefectura Suceava a fost semnat un protocol de catre reprezentantul firmei italiene – Cesare Spera, reprezentantul SIF Moldova – Nicolae Skokan, subprefectul Vasile Gorea si liderul sindicatului liber Avicola – Gheorghe Murariu. Protocolul prevedea prelungirea perioadei de valabilitate a contractului colectiv de munca cu 90 de zile de la data expirarii, pastrarea intregului personal pentru reluarea activitatii la capacitate normala, obligativitatea firmei italiene de a majora capitalul social cu 1,5 milioane de dolari si achitarea salariilor restante.
Nimic din cele convenite atunci nu s-a intamplat, iar greva a continuat. La 5 octombrie, in cadrul unui miting de protest, sindicatele societatii Avicola Suceava anuntau ca vor inainta o plangere penala impotriva consiliului de administratie, pentru „distrugerea economica a unitatii”. Pe de alta parte, directorul general al Prefecturii, Bogdan Cristache le-a spus sindicalistilor ca daca Agricola Spera International nu-si achita obligatiile contractuale in cateva zile, FPS Bucuresti ar fi promis sa inceapa procedurile de reziliere a contractului de privatizare.
O saptamana mai tarziu, dupa un control efectuat la SC Avicola SA Suceava, seful Departamentului de Control al Guvernului, Ovidiu Grecea, declara la Suceava ca a gasit combinatul intr-o situatie „dezastruoasa”, adaugand ca „dupa ce Agricola Spera International si-a achitat obligatiile financiare catre FPS, actul decizional a fost la discretia investitorului, iar sedintele CA si AGA au existat doar scriptic, si nu se cunosc motivele care au determinat lipsa de interes a investitorului fata de aceasta societate”. Desi insotit in controlul la Suceava de Daniela Gingeoveanu – expert al Directiei Postprivatizare din FPS Bucuresti, Ovidiu Grecea nu a avut acces la contractul incheiat de Avicola cu firma italiana, care, asa cum spuneam, trebuie sa ramana secret timp de doi ani. Dar surse din conducerea executiva a combinatului afirma ca italienii s-au obligat, printre altele, sa plateasca datoriile Avicola catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale, sa acopere creditul de 13 miliarde de lei contractat cu Banca Agricola, sa faca – pana in decembrie 1999 – investitii in valoare de 12 milioane de dolari si sa efectueze lucrari pentru protectia mediului.
Planul de restructurare al societatii a fost prezentat la ARD pentru obtinerea acordului pentru plati compensatorii, dar Agentia de Dezvoltare nu a luat in discutie dosarul, din cauza ca FPS ar fi refuzat sa prezinte contractul de vanzare-cumparare a societatii.
Productie de oua
si comert cu Coca-Cola
La inceputul acestui an, directorul general al FPS, Alin Giurgiu, a anuntat firma Agricola Spera International despre intentia fondului de a rezilia contractul de privatizare, aratand in adresa sa ca italienii nu si-au respectat angajamentele asumate, fapt ce a dus la deteriorarea ireversibila a situatiei economico-financiare, cu grave implicatii sociale. Pe de alta parte, Directia de Munca si Protectie Sociala a cerut Tribunalului Suceava declansarea procedurii de faliment a SC Avicola, intrucat are de recuperat peste 10 miliarde de lei reprezentand CAS, fond de somaj si pensie suplimentara.
Combinatul de pasari are datorii de aproape 40 de miliarde de lei, dar si multe procese cu furnizorii de furaje. Unul dintre acestia nu a apelat insa la justitie si a gasit o alta cale de a-si recupera prejudiciul. SC Parosh SRL a livrat catre Avicola 100 de tone de grau, porumb si soia, in valoare totala de peste 160 de milioane de lei, bani care nu au fost platiti.
Presedintele Parosh SRL, Ioan Pavel, ne-a declarat: „Pentru a-mi recupera banii si pentru a salva pasarile, am luat 24.000 de gaini ouatoare, in doua transe. Am luat doua hale cu chirie lunara de 1.200 de dolari, pe care le-am reamenajat si in care am efectuat reparatii la utilaje si am adus imbunatatiri liniilor tehnologice. Astazi am o productie de 6.000 de oua zilnic, dar sper sa obtin intr-o luna circa 20.000 de oua pe zi. In sase luni imi voi amortiza investitia si ma astept, la sfarsitul anului, la un profit de 15%.” Ioan Pavel spune in acelasi timp ca nu se gandise vreodata ca din agent comercial va ajunge crescator de pasari, Parosh SRL fiind principalul distribuitor de Coca-Cola din judetul Suceava. Dar acesta este singurul caz in care un furnizor a reusit cumva sa-si recupereze o parte din pierderi.
La Avicola Suceava domneste confuzia, iar conducatorii si liderii sindicali se intreaba si ei ce sa le spuna atat propriilor colegi de serviciu, cat si ziaristilor. Cei peste 350 de angajati asteapta si azi salariile neincasate tocmai din noiembrie anul trecut si mai spera inca in relansarea societatii sau macar in primirea platilor compensatorii. Plati care ar insemna o disponibilizare colectiva si o impartire a putinelor paie sau graunte ratacite inca prin ograda combinatului.
Italienii au pe constiinta 80.000 de gaini
20 ianuarie 2000, 12:00
Ultima modificare în 20 ianuarie 2000, 14:00
In 1998, FPS Bucuresti a scos la vanzare pachetul majoritar de actiuni detinut la Avicola Suceava, cerand pe acesta aproximativ 30 de miliarde de lei. Asociatia salariatilor, PAS, a incercat sa cumpere 70% din actiunile societatii, dar nu a avut banii necesari. Castigatorul licitatiei a fost firma italiana Agricola Spera International; aceasta a incheiat cu FPS Bucuresti un contract special, in care se specifica faptul ca timp de doi ani clauzele contractuale nu se fac publice. Firma italiana de
Etichete: agricola,
Agricola Spera,
arhiva,
avicola,
Avicola Suceava,
miliard,
spera,
Spera International,
suceava
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook