O coaliţie a organizaţiilor consumatorilor italieni a înregistrat la Comisia Europeană o plângere împotriva lanţului american de fast-food McDonalds pentru un presupus abuz de poziţie dominantă în Europa, o plângere pe care Executivul comunitar o va analiza, după cum a anunţat joi, relatează agenţia EFE.
Cele trei asociaţii, Codacons, Movimiento Difesa del Cittadino şi Cittadinanzattiva, sprijinite de Sindicatul Internaţional al Angajaţilor din Servicii (SEIU), consideră că McDonalds 'abuzează de poziţia sa dominantă pe piaţa de fast-food din Europa, distorsionând concurenţa şi aducând prejudicii atât francizaţilor, cât şi consumatorilor'.
În plângere, prezentată marţi într-o conferinţă de presă, coaliţia organizaţiilor de consumatori solicită Comisiei Europene să ia măsuri împotriva 'contractelor restrictive şi ilegale' pe care compania multinaţională se presupune că le impune francizaţilor.
Aceasta afectează negativ alegerile consumatorilor, preţurile şi calitatea serviciilor şi a produselor în Europa, au menţionat asociaţiile.
Potrivit reclamanţilor, McDonalds îi 'încarcă' pe francizaţi cu chirii 'excesive', de până la 10 ori mai mari faţă de cele de pe piaţă.
Ei semnalează că majoritatea veniturilor lanţului (66 %) francizelor sale din Europa provine din chirii, 'adesea mult mai ridicate faţă de cele de pe piaţă şi pe care le plătesc alţi competitori direcţi'.
Ei au explicat că, în Franţa de exemplu, francizaţii McDonalds plătesc cu până la 84% mai mult faţă de cei ai lanţului specializat în hamburgeri Quick.
Conform acestor organizaţii, marja pe care o are McDonalds în cazul închirierilor oscilează între 63% şi 77% în Franţa, 61% şi 77% în Italia şi între 65% şi 74% în Marea Britanie.
Contractele impun francizatului o relaţie cu o durată de 20 de ani, ceea ce depăşeşte cu mult standardul acordurilor comerciale din Europa.
Consumatorii mai semnalează că lanţul de fast-food îşi rezervă dreptul de a deschide alte restaurante în orice altă locaţie, fără a garanta nicio indemnizaţie francizatului care operează în aceeaşi zonă şi include o bază de alimente destul de generică pentru a putea anula un contract fără ca antreprenorul să aibă drept la compensaţii.
Organizaţiile consumatorilor italieni au afirmat, de asemenea, că McDonalds include clauze care limitează 'grav' capacitatea francizaţilor de a face schimb cu alte francize sau mărci.
Reclamanţii cred că acordurile de franciză încalcă normele de concurenţă ale UE, care stipulează, spun ei, faptul că firmele dominante au responsabilitatea de a nu abuza de poziţia lor dominantă de piaţă pentru a restrânge concurenţa.
Termenii contractelor restrictive au ca rezultat, adaugă ei, o posibilitate limitată de alegere pentru consumatori şi duc la preţuri mai ridicate, printre alte consecinţe.
Ei fac referire la un studiu recent privind restaurantele McDonalds în Europa în care se indică faptul că se presupune că 'marea majoritate a produselor din meniu sunt mai scumpe în francize faţă de restaurantele din proprietatea lanţului'.
Purtătorul de cuvânt comunitar, Lucia Caudet, a confirmat la conferinţa de presă zilnică a CE că Executivul comunitar a primit plângerea şi că 'în prezent documentul este în analiză'.
Conform organizaţiilor consumatorilor, în cazul în care CE confirmă abuzul de poziţie dominantă, în ultimă instanţă McDonalds ar putea să fie nevoită să plătească o amendă de până la 10% din cifra de afaceri globală anuală, de circa 9 miliarde de dolari în 2014, conform reclamanţilor, şi să ia măsuri adiţionale pentru a pune capăt acestei presupuse practici.
AGERPRES