Fermierii italieni au convins guvernul de la Roma sa schimbe legislatia protectiei produselor traditionale. Astfel, uleiul de masline produs in Italia va primi aceasta eticheta numai daca are ca ingrediente de baza masline din Italia, este procesat si imbuteliat in Italia. Pana in prezent, uleiul de masline putea trece drept "Made in Italy" si in cazul in care era doar rafinat in Italia sau importat in cisterne si imbuteliat in Italia. Italia este cel mai mare exportator de ule
Fermierii italieni au convins guvernul de la Roma sa schimbe legislatia protectiei produselor traditionale. Astfel, uleiul de masline produs in Italia va primi aceasta eticheta numai daca are ca ingrediente de baza masline din Italia, este procesat si imbuteliat in Italia. Pana in prezent, uleiul de masline putea trece drept "Made in Italy" si in cazul in care era doar rafinat in Italia sau importat in cisterne si imbuteliat in Italia.
Italia este cel mai mare exportator de ulei de masline, insa in acelasi timp si cel mai mare importator pentru piata locala. Nu de putine ori, uleiul de masline "italienesc" vandut pe piete externe provenea din Spania si Tunisia. Productia anuala de 650.000 de tone nu este suficienta pentru piata locala, a carei bucatarii traditionale "glorifica" uleiul de masline.
Estimarile autoritatilor de la Roma arata ca numai 20 de procente din uleiul de masline "italienesc" sunt produse efectiv din masline din Italia. Noua legislatie este un cutit cu doua taisuri: producatorii nationali sunt foarte incantati ca vor putea proteja politica de preturi, in timp ce marile concerne internationale, printre care si Unilever, nu vor mai putea vinde ulei de masline produs din importuri, folosind drapelul Italiei.
Sursa: CNN Money 18 Mai 2007