Circa 10 la suta din veniturile Societatii Nationale „Romsilva” provin din comercializarea fructelor si ciupercilor de padure, acestea aducand incasari anuale de peste cinci milioane de dolari. Peste 95 la suta din cantitatea de fructe de padure culeasa este exportata, in tara ramanand numai sortimentele de calitate inferioara. „Din pacate, in tara nu exista nici un procesator interesat de aceste produse, ceea ce duce la pierderi financiare importante, intrucat le exportam ca materii prime. In aceste conditii, Romsilva a trebuit sa faca investitii importante in spatii de depozitare frigorifice, mai ales ca, o data depozitate, putem negocia un pret mai bun”, spune Gheorghe Capanu, director in cadrul Romsilva. In ultimii ani pretul acestor fructe a crescut spectaculos, o data cu obtinerea atestarii calitatii de produse ecologice. „In urma cu trei ani am vandut catina certificata ecologic cu 800 de marci germane tona, in timp ce fara aceasta certificare pretul a fost de 500 de marci. In aceste conditii am facut demersurile necesare, astfel ca toate fructele sunt analizate si certificate ecologic”, spune Florian Munteanu, director Directia Silvica Iasi.
Exporturile de fructe de padure se fac prin firme comisionare, fiind destinate industriei farmaceutice si alimentare. „Spre exemplu, din porumbe si macese, in prima faza, se extrag vitaminele C si A, dupa care ce ramane se foloseste la sucuri si paste de fructe”, spune Florian Munteanu. „Am incercat sa renuntam la firmele comisionare si sa exportam direct dar demersurile noastre au fost refuzate de firmele procesatoare. Au motivat ca lucreaza de foarte mult timp cu aceste firme si nu vor sa schimbe un sistem deja pus la punct, care este pentru ei perfect functional”, spune Gheorghe Capanu. Procesatorii occidentali de fructe sunt deosebit de interesati de produsele romanesti. Dovada concernul olandez SVZ, care a infiintat in Romania de la societatea SVZ International Bucuresti. „Concernul are fabrici de prelucrare in toata Europa, in tari ca Polonia, Spania, Olanda. In aceste tari sunt procesate fructele de padure din Romania”, spune Dan Poenaru, director SVZ International Bucuresti. „Fructele de padure din Romania, datorita calitatii exceptionale, sunt folosite indeosebi pe post de deodorant si stimulator de gust pentru fructele din Occident. Mai exact, sunt adaugate pentru a da gust, miros si culoare sucurilor obtinute din fructe crescute fortat”, spune un important exportator.
Preturile medii practicate in acest an de Romsilva au fost: afine 850 euro/tona; zmeura 800 euro/tona; mure 600 euro/tona; catina 450 euro/tona; macese 300 euro/tona. „Am reusit sa obtinem preturi mai mari o data cu punerea la punct a trei depozite frigorifice. Spre deosebire de anii anteriori, cand comerciantul daca isi dadea seama ca nu ai cum sa le depozitezi iti oferea preturi derizorii, acum suntem in situatia de a negocia preturi cat mai aproape de realitate. Chiar si asa, tot nu se ofera un pret just fata de cel de pe piata occidentala”, spune Mihai Herman, director Directia Silvica Bihor. In functie de calitatea fructelor s-au obtinut preturi mult mai mari. Spre exemplu, Directia Silvica Bihor a vandut afinele si cu 1.500 euro/tona, in timp ce media pe tara a fost de 850 euro/tona.
Dreptul de a culege ciuperci este scos la licitatie
In cazul ciupercilor, Romsilva a renuntat la monopol si a inceput sa concesioneze suprafete de padure. „In comparatie cu fructele de padure ciupercile sunt mai putin valoroase, astfel ca am pus la punct un sistem de concesionare. La nivelul directiilor silvice se organizeaza licitatii in urma carora castigatorii obtin dreptul de a culege ciuperci de pe areale delimitate. Aceasta masura s-a dovedit eficienta, daca ne gandim ca din cantitatea totala de 1.800 tone de ciuperci peste 1.500 tone au fost culese de firmele concesionare”, declara Gheorghe Capanu. In judetul Bihor firmele concesionare au cules 130 tone de ciuperci, iar directia silvica numai zece tone. „Prin acest sistem nu castiga numai firmele care au concesionat, ci si directia silvica, pentru ca la fiecare tona culeasa de ei noi primim 300 de euro”, spune Mihai Herman. Pentru cei care pot stabili relatii comerciale pe pietele occidentale concesionarea este o afacere deosebit de profitabila. „Preturile sunt confidentiale, dar profitul este evident, daca avem in vedere ca societatile care au concesionat au oferit culegatorilor si 200.000 lei/kg de ciuperci. Va dati seama ca la export pretul depaseste 20 de euro/kg”, spune Mihai Herman. Sistemul de concesionare s-a dezvoltat cel mai bine in zonele de nord si vest: Alba, Arad, Cluj, Covasna, Harghita, Sibiu si Suceava. In aceste zone se poate vorbi de un monopol al firmelor cu capital italian, aceasta tara absorbind peste 90 la suta din cele 1.800 tone de ciuperci culese in acest an. Sunt inca multe judete cu potential pentru ciuperci in care nu exista concesionari: Bacau, Bistrita, Botosani, Buzau, Neamt, Prahova, Vrancea.
Fructele de padure aduc 10% din veniturile Romsilva
· Societatea Nationala Romsilva administreaza padurile aflate in proprietatea statului.
· In urma retrocedarilor, patrimoniul Romsilva se va reduce de la peste sase milioane de hectare la circa patru milioane de hectare.
· Peste 80 la suta din veniturile Romsilva provin din cherestea. Alte venituri provin din pescuit, vanatoare, fructe si ciuperci de padure, plante medicinale si producerea de mangal.
· Cantitatea de fructe de padure culeasa anual de Romsilva este de 5.500 de tone.
· Din pacate, aceasta resursa deosebit de importanta nu poate fi exploatata la adevarata valoare, in lipsa unor unitati romanesti de procesare.
· Prin prisma sumelor incasate, cele mai valoroase fructe sunt afinele, cu 850 euro/tona, si zmeura, cu 800 euro/tona.
· Romsilva scoate la licitatie contingente de ciuperci, societatile castigatoare obtinand, in schimbul unei sume, dreptul de a culege o cantitate limitata.
· Aceasta s-a dovedit o afacere deosebit de profitabila, societatile castigatoare permitandu-si sa plateasca culegatorii cu pana la 200.000 lei pentru fiecare kilogram de ciuperci cules.