Structura actionariatului la societatea Hercules SA, ce administreaza o buna parte din hotelurile din bine cunoscuta statiune Herculane, a ramas aproape neschimbata de trei ani. Capitalul social al societatii de 22,465 miliarde lei, era impartit, la data de 31 ianuarie 2000, intre Fondul Proprietatii de Stat, care detine 40 la suta din actiuni, persoanele fizice rezultate in urma Programului de Privatizare in Masa, cu 56,41%, si o singura persoana juridica creditata cu 3,6% din valoarea capitalului social.
in cursul saptamanii trecute, pe piata extrabursiera, tranzactiile cu actiuni cu simbolul ERCA s-au intensificat, pretul mediu de tranzactionare situandu-se in jurul valorii de 580 lei/actiune. Pretul maxim inregistrat in cadrul acestor tranzactii – 800 lei – ce-i drept doar pentru un numar mic de actiuni vandute, pare a indica intentia unui investitor de a sparge gheata pentru a deveni un actionar semnificativ.
Pe parcursul a patru zile, intre 24 si 29 martie, s-au vandut 213.811 actiuni la un pret unitar relativ constant, de 580 lei, ceea ce reprezinta circa unu la suta din capitalul social, urmat de o scadere a cererii de titluri. Cum pretul continua sa se mentina sub valoarea nominala a unei actiuni, cifrata la 1.000 lei, micii actionari nu sunt tentati sa-si vanda actiunile, numarul acestora cifrandu-se in continuare la peste 30.000 de persoane, fata de 37.000 initial. Surse din cadrul societatii afirma ca exista interesul unei firme italiene de a prelua controlul societatii, achizitionand de pe piata actiuni la un pret redus. Daca tranzactiile din ultimul timp nu au avut un caracter speculativ, lucru de care brokerii se indoiesc, actiunile Hercules isi vor continua cursul ascedent. De remarcat ca in ultimii cinci ani societatea a reinvestit intregul profit, nefiind acordate dividende actionarilor.
in situatia in care FPS va decide sa-si vanda pachetul de actiuni pe care il detine, pretul solicitat va fi peste cotatiile actuale, ceea ce face ca achizitiile de titluri ERCA in aceasta perioada sa se dovedeasca rentabile.