Prin norme stufoase si adesea greu descifrabile, Executivul a reusit sa faca si din aceasta operatiune economica, altfel fireasca si necesara, un nou prilej de a strange punga. Evident, a investitorului, caci, dimpotriva, a statului e tot mai larga.
O data cu Hotararea Guvernului nr. 964/1998 privind duratele de functionare a mijloacelor fixe, s-a sperat ca lucrurile vor sta altfel. Insisi guvernantii se impaunau cu simplificarea procedurii. „Fata de clasificarea anterioara, aprobata prin HG nr. 266/1994, noua clasificare a concentrat activele corporale amortizabile intr-un numar cat mai redus de grupe si clase”, se arata in HG nr. 964/1998. Scopul declarat era „o operare cat mai usoara a amortizarii”, prin prisma „tendintei manifestate in plan mondial”. De altfel, titularii Ministerului Finantelor nu uita sa ne aminteasca, cu fiecare lege noua, de eforturile depuse pentru alinierea legislatiei la cea europeana. Nimic de zis, dimpotriva, justificarea e de laudat. Numai ca europenii nu au grad de utilizare pentru calcularea amortizarii, cum avem noi. La fel, europenii nu se prefac ca umbla la duratele de functionare a mijloacelor fixe doar ca sa arunce praf in ochi. Mai mult decat atat, la fratii nostri europeni legile nu se bat cap in cap, cum se intampla, atat de des, cu legile romanesti.
Dar sa le luam pe rand. Amintita HG nr. 964/1998 privind duratele de functionare a mijloacelor fixe aduce cateva noutati. Astfel, scade durata de viata acceptata in cazul computerelor, de la sase la trei ani; de asemenea, echipamentul de laborator poate fi amortizat in zece ani, in loc de 15. Reduceri semnificative se mai inregistreaza la utilaje si instalatii pentru alimentarea cu apa (de la 40 la 24 ani), la seifuri (de la 50 la 30 de ani) si… cam atat. Alte virtuti ale recentei hotarari se refera la includerea pe lista amortizarii a unor nume omise cu desavarsire, pana acum. Taxiurile au patru ani de „viata”, aparatele de marcat fiscale, trei ani, sistemele de securitate, intre 15 si 30 de ani, aparatele radio, televizoarele, aparatele video au sase ani durata de functionare, cainilor de paza li s-a dat tot sase ani, iar pasarilor de curte, trei ani. Dar guvernantii nu au fost consecventi cu scaderea. Astfel, hotelierii, dar si alti comercianti, ar putea sa isi cumpere mobila noua abia dupa 15 ani, data de expirare a celei acum utilizate. Termenul este lung, apreciaza specialistii in domeniu, dat fiind specificul activitatii. Nu e o noutate pentru nimeni ca unitatile turistice sunt, cele mai multe, deficitare la mobilier modern. Producatorii de bere, vin, tutun nu au scapat nici de aceasta data de surprize. Masinile, utilajele, instalatiile specializate au 15 ani, fata de 12, in medie, cat aveau pana acum. Echipamentelor pentru fabricarea de medicamente li s-a mai dat un an in plus de rezistenta: zece, fata de noua, anterior. Toate acestea, pe fondul lipsei totale a oricarei specificatii in ceea ce priveste uzura morala, nu numai cea fizica. Mai mult decat atat, nu se precizeaza negru pe alb cum se vor aplica noile cifre la calculul amortizarii unui mijloc fix detinut. Expertii spun ca valoarea ramasa de amortizat se va raporta la noua durata de viata, conform normelor in vigoare. Interesant este insa cazul acelor mijloace fixe care mai au putin pana la… „iesirea la pensie”. De pilda, un calculator utilizat de patru ani, cum se va amortiza acum, cand durata lui de viata este trei ani? In aceasta problema, raspunsurile sunt ocolite, pentru ca nimeni nu vrea sa afirme ceea ce legea nu spune.
O alta problema, pe care intreprinzatorii o acuza inca de anul trecut (si pe care a sesizat-o si „Capital”, la acea data) nu s-a rezolvat nici pana astazi, chiar daca alte acte normative au fost emise intre timp (Normele Ministerului Finantelor, din februarie, de pilda). E vorba de gradul de utilizare a mijloacelor fixe, care da masura amortizarii. Doar valoarea rezultata in urma aplicarii coeficientului de utilizare poate fi recuperata. Iar aceasta valoare se obtine in urma unor calcule ultralaborioase si artificiale, care nu vor conduce nicidecum la o utilizare suta la suta a bunului. In realitate, exista o serie de mijloace fixe exploatate suta la suta, cum sunt conductele de apa, de pilda. Dar nici in cazul lor, coeficientii Ministerului Finantelor (MF) nu vor reflecta realitatea. „Introducerea gradului de neutilizare a imobilizarilor e o gaselnita a MF, pentru ca, din punct de vedere economic, nu isi gaseste utilitatea”, apreciaza Paraschiva Bagu, expert contabil. Astfel, o serie intreaga de cheltuieli nu pot fi deduse la justa lor valoare, ci la aceea rezultata in scripte, conform indicatiilor legii. Ratiunea e simpla: impozitul pe profit va creste. „Cat priveste sumele aferente gradului de neutilizare a imobilizarilor mai vechi de 1997, respectiv 1996 si 1995, ele nu au fost reglementate nici pana astazi”, a continuat dna Bagu.
Cu termen de noutate, o alta isprava a legiuitorului ii poate costa pe investitori. Mult disputatul articol sase al Legii bugetului de stat arunca o serioasa umbra de indoiala si asupra utilizarii amortizarii accelerate. Totusi, fata de alte suspendari, mai mult sau mai putin sigure, prilejuite de amintitul articol, in privinta amortizarii lucrurile par ca stau mai clar. Astfel, cheltuielile cu amortizarea accelerata raman totusi deductibile, da asigurari Iosefina Morosanu, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Motivul? Exista o prevedere in acest sens cuprinsa in Ordonanta Guvernului nr. 54/1997, aprobata printr-o lege recent promulgata – nr. 227/1998. In aceste conditii, suspendarea facilitatilor fiscale din Ordonanta nr. 92/1997 nu are efect in privinta amortizarii, au mai spus titularii de la Finante.
Totusi, cei buni de plata au unele rezerve. Statul si asa incearca sa castige mult pe seama afacerilor private, de ce nu ar mai incerca, o data in plus?    

Mijloace fixe a caror durata de functionare
a suportat modificari
Mijloace fixe    Durata de functionare (ani)
    pana la    dupa
    1.01.    1.01.
    1999    1999
Calculatoare electronice si echipamente periferice    6    3
Masini si aparate de casa, control si facturat    –    3
Mobilier comercial si hotelier    10    15
Unitati de depozitare valori si purtatori de date (case de
bani, seifuri etc.)    50    30
Taxiuri    –    4
Aparate radio-receptoare televizoare, aparate video    –    6
Masini de numarat bani    –    5
Echipamente de protectie mecanica (grilaje, gratare, usi
blindate, usi de securitate, ferestre, panouri de securitate    –    30
Sisteme de protectie la incendiu    –    20
Sisteme pentru controlul accesului, supraveghere si
alarma la efractie    –    15
Tablouri, gravuri, decoratiuni interioare,
inventar biblioteca (reviste, carti)    –    15
Caini de paza si vanatoare    –    6
Pasari de reproducere    –    3
Utilaje si accesorii de laborator    15    10
Utilaje si instalatii pentru alimentarea cu apa, pentru
tratarea apelor de alimentare si epurarea apelor uzate    40    24
Aparate, instrumente, utilaje si instalatii pentru radiologie    15t12
Masini, utilaje si instalatii pentru producerea produselor r
zaharoase, vinului, berii, tutunului si produselor din tutunt12-16t15r
Masini, utilaje si instalatii pentru constructia de masini r
si prelucrarea metalului – strungurit8-12t10r