"Dacă și piețele externe se vor contracta prevăd un an 2012 mai greu decât 2010 și 2011. Nu cred că a trecut ce este mai greu. Anii aceștia de criză nu am avut probleme create de piețele externe, dar am avut probleme interne create de politicile macro și modul lor de aplicare", spune Maria Grapini, președinte al Federației Patronale a Industriei Ușoare (FEPAIUS), explicând că dependența confecțiilor de importuri (nu mai avem în țară țesătorii pentru îmbrăcăminte), finanțarea tot mai grea a producției din cauza încasărilor întârziate și scăderea puterii de cumpărare internă creează probleme. Altfel spus, acum, mai mult ca oricând, indicatorii macro și deciziile politice joacă un rol-cheie în evoluția businessului de textile, pielărie și confecții.

"Din păcate nu s-a atins apogeul. Nu s-a terminat cu insolvențele. Vor urma și alte firme are acum sunt în agonie și care mai speră în redresare", anticipează Grapini, explicând că intrarea în insolvență a unor firme de talia Leonardo,  Mondex, Cavaliere, Erros sau TinaR Distribuție e și pentru proprietarii altor rețele autohtone – precum Guara, MaDame, Jolidon, Nissa, Bigotti sau Nichi Cristina Nichita – un semnal clar că greul încă nu a trecut.

"Dacă se vor înăspri condițiile de creditare, dacă nu vor scădea taxele și importurile și nu se va curața piața de importuri contrafăcute si vândute nefiscalizat, cu siguranță vor muri si alți producători și acest lucru este grav nu numai pentru ei ci și pentru buget. Sigur, la unele firme sunt și cauze interne – o dezvoltare necontrolată, mai rapidă decât putea fi susținută financiar", continuă președintele FEPAIUS.

Trăgând linie, "vom depinde de piețele externe", concluzionează pe un ton optimist-prudent Maria Grapini. În rest, previziunile rămân sumbre.