Contul bancar poate fi blocat din mai multe motive, ceea ce poate însemna probleme pentru buzunarul celui afectat.
Când un cont bancar este blocat sau înghețat, nu puteți retrage bani, nu puteți transfera bani sau accesa contul în timpul perioadei de blocare. Dacă este un cont curent, este posibil să nu puteți folosi nici cardul de debit.
Regulile pentru înghețarea unui cont bancar pot varia
Deși regulile pentru înghețarea unui cont bancar pot varia în funcție de instituția financiară, câteva scenarii pot duce la înghețarea contului.
Unele dintre cele mai frecvente motive includ activitatea ilegală, o hotărâre judecătorească pentru datorii sau taxe neplătite, o eroare materială sau pur și simplu pentru că banca suspectează că un infractor a obținut acces la informațiile personale ale deținătorului contului.
Iată pricipalele motive pentru care contul bancar poate fi blocat, potrivit FinanceBuzz:
1. Activități ilegale
Dacă o bancă suspectează că un titular de cont se implică în activități ilegale, cum ar fi spălarea banilor, finanțarea terorismului sau evitarea plății taxelor, poate bloca un cont în timp ce desfășoară o investigație.
Conform legilor federale din SUA, băncile sunt obligate să ajute guvernul să prevină și să descopere activități criminale. Tranzacțiile suspecte, cum ar fi depunerile zilnice repetate, de peste 10.000 dolari sau sume mari de bani mutate rapid în și ieșiri din conturi, vor duce, probabil, la blocarea contului.
2. Scrierea de cecuri neperformante
Scrierea de cecuri neperformante poate duce, de asemenea, la blocarea contului bancar. Este considerată fraudă dacă respingeți în mod conștient și în mod repetat cecuri sau încercați să încasați cecuri personale, când știți că nu aveți fonduri disponibile.
Banca poate îngheța contul în timp ce investighează. Dacă consideră că există o fraudă, vă poate închide contul complet și, în funcție de legile statului, poate raporta poliției activitatea contului.
3. Blocare din motive de securitate
A fi victima furtului de identitate este înfricoșător numai la gândul că cineva are acces la informațiile personale. Este posibil să faci față consecințelor de ordin financiar, inclusiv printr-un cont bancar blocat. Multe dintre bănci urmăresc cheltuielile clienților lor.
Dacă banca observă o activitate neobișnuită sau o achiziție mare efectuată în afara statului, poate semnala contul și poate aplica o blocare pentru a împiedica un criminal cibernetic să vă ia banii. Dacă intenționați să călătoriți sau să faceți o achiziție mare în scurt timp, contactați banca în prealabil, astfel încât contul să nu fie blocat.
4. Impozite neachitate
Guvernul poate ordona băncii să vă blocheze contul în anumite circumstanțe, cum ar fi neachitarea unor impozite sau nerambursarea împrumuturilor pentru studii.
5. Credite pentru studiile universitare
O situație similară este valabilă pentru împrumuturile privind necesare studiilor. Dacă nu se plătesc împrumuturile acordate de Departamentul Educației, acesta poate solicita Departamentului Trezoreriei să rețină bani din declarațiile de impozit pe venit federale și de stat, plățile de asigurări sociale (inclusiv prestațiile de invaliditate) și alte plăți federale.
6. Datorii neachitate către creditori
O singură plată întârziată a facturii probabil nu va duce la înghețarea contului, deși ar putea afecta negativ scorul de credit. Cu toate acestea, dacă aveți o hotărâre judecătorească pentru neachitarea unui împrumut ipotecar sau un împrumut personal, creditorii pot bloca contul bancar.
Odată ce contul este blocat, orice plăți automate sau cecuri care nu au fost încasate pot fi refuzate de către bancă, ceea ce duce la comisioane pentru fonduri insuficiente, chiar dacă banii sunt în contul blocat. Unele fonduri, cum ar fi pensia de asigurări sociale și beneficiile pentru veterani nu pot fi blocate de creditori.
7. Neachitarea alocației pentru soț sau copii
Dacă aveți un copil căruia nu i-ați plătit alocația lunară, un cont bancar poate fi blocat până când suma restantă va fi achitată, deși suma și durata variază în funcție de stat.
8. Motive de ordin administrativ
Dacă lăsați un cont bancar inactiv pentru o perioadă lungă de timp, banca s-ar putea să-l blocheze și să-l închidă. Un cont bancar declarat inactiv nu se întâmplă peste noapte și, în general, durează trei până la cinci ani, în funcție de politicile băncii. Băncile pot începe să perceapă o taxă de inactivitate după 12 luni fără depozite, retrageri sau transferuri, iar dobânda nu mai contează, deoarece titularul contului nu a inițiat-o.
Un cont bancar poate fi înghețat și dacă banca dă faliment sau dacă există o eroare administrativă. Dacă o bancă face o eroare, cum ar fi creditarea, din greșeală, a depozitului altcuiva în contul vostru, contul poate fi blocat temporar în timp ce eroarea este corectată.