Ce spun psihologii despre cei care își decorează casele în noiembrie

Pentru mulți dintre noi, spiritul Sărbătorilor de Crăciun începe mult mai devreme decât ar sugera calendarul. Dacă unii preferă să decoreze abia la începutul lunii decembrie, există și persoane care își împodobesc casele cu lumini și brad încă din noiembrie, imediat după Halloween.

Psihologii oferă explicații pentru acest comportament și subliniază că decorațiile timpurii pot avea un impact semnificativ asupra stării de spirit și emoțiilor noastre.

„Chiar dacă suntem în luna noiembrie, magazinele sunt pline de decorațiuni pentru Crăciun, iar mulți oameni le cumpără și le pun deja prin casă. Unii chiar au împodobit deja bradul, iar primul târg de Crăciun din România și-a deschis porțile, cu mai mult de o lună înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului”, notează specialiștii.

Conform psihologilor, decorațiunile de Crăciun nu sunt doar un moft de sezon, ci pot fi legate de nevoia de a trăi din nou momentele plăcute ale copilăriei.

„Pentru mulți, Crăciunul era o perioadă magică în copilărie, plină de bucurie. Decorarea casei mai devreme le permite să prelungească acel sentiment de fericire și anticipare”, explică psihoterapeutul Amy Morin din Florida. Ea susține că prin împodobirea prematură a casei, oamenii încearcă să recreeze acea atmosferă caldă și veselă pe care o trăiau în perioada sărbătorilor din copilărie.

Dorința de a scăpa de stresul cotidian

Un alt motiv pentru care mulți aleg să înceapă decorațiile din noiembrie este dorința de a scăpa de stresul cotidian.

Într-o lume adesea marcată de incertitudine și probleme, Crăciunul devine un refugiu emoțional. Luminițele și culorile festive ajută la reducerea anxietății și contribuie la o stare de bine generală, aducând un strop de optimism în lunile mai reci și mai întunecate.

În acest sens, decorarea casei devine o metodă de a adăuga un strop de bucurie în viața de zi cu zi.

„Prin decorarea timpurie, oamenii își prelungesc senzația de emoție și fericire asociată sărbătorilor”, explică profesorul Erlanger A. Turner, specialist în psihologie clinică. Potrivit acestuia, anticiaparea bucuriei din perioada sărbătorilor poate aduce o stare de bine chiar și înainte ca festivitățile propriu-zise să înceapă.

De asemenea, decorațiile festive pot avea și un rol social important. Un studiu din 1989 arată că locuințele împodobite pentru Crăciun sunt percepute ca fiind mai primitoare, iar locatarii acestora sunt considerați mai sociabili. Astfel, prin decorarea casei, oamenii pot întări legăturile cu cei din jur și pot crea o atmosferă mai deschisă și prietenoasă.

În plus, există și persoanele care, prin împodobirea timpurie a casei, încearcă să compenseze lipsa unei copilării în care Crăciunul nu a fost sărbătorit cu mult entuziasm. „Acești oameni investesc mai mult timp și energie în a face sărbătoarea cât mai specială, recreând magia pe care și-au dorit-o întotdeauna”, spune psihanalistul britanic Steve McKeown.

Așadar, indiferent de momentul în care alegem să decorăm casa, este important să ne bucurăm de magia Crăciunului cât mai mult timp posibil.

Așadar, dacă decorațiunile sunt puse în noiembrie sau decembrie, ele ar trebui să rămână în casă cel puțin până după Revelion, pentru a trăi din plin această perioadă specială a anului.