Îți ia permisul imediat! E total interzis în România. Legea a intrat în vigoare

șofer

SURSA FOTO: Dreamstime

Avertismentul momentului pentru șoferi! Cei care încalcă legea pot rămâne fără permis de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Despre ce este vorba?

Vor rămâne fără permis! Avertisment crunt pentru șoferi. Este strict interzis

Noile reglementări care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie arată că șoferii pot rămâne fără permis de conducere timp de 90 de zile în mai multe situații. Totuși, perioada de suspendare poate să fie redusă cu 30 de zile și doar în anumite situații.

Situațiile în care permisul poate fi suspendat timp de 90 de zile:

  • sunt prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice;
  • conduc o mașină cu probleme grave la sistemul de frânare sau direcție;
  • depășesc limita de viteză cu 50 de km/h;
  • nu opresc la calea ferată când barierele sunt coborâte, în curs de a fi coborâte sau când luminile roșii sau semnalul sonor se află în funcțiune;
  • folosesc în mod nejustificat banda de urgență;

Cum poate fi redusă perioada de suspendare?

Trebuie menționat că perioada de suspendare a permisului poate fi redusă cu maxim 30 de zile în cazul în care șoferul sancționat a trecut cu notă maximă testul de legislație sau dacă persoana respectivă a obținut carnetul de conducere cu cel puțin un an de zile înainte de săvârșirea faptei care a dus la suspendarea.

De această reducere nu pot beneficia șoferii care au acumulat într-un an de zile 15 puncte de penalizare, după expirarea ultimei suspendări a permisului.

Nu pot beneficia nici șoferii care au condus sub influența alcoolului și au fost implicați într-un accident rutier care s-a finalizat cu daune materiale.

Este obligatoriu pentru toți cei care dau de permis

În altă ordine de idei, amintim că cei care vor să devină șoferi, cei care au deja un permis de conducere care a expirat, dar și cei care și-au pierdut permisul auto sunt nevoiți să plătească o taxă, în valoare de 89 de lei.

În cazul celor care vor să dea examenul auto, taxa trebuie plătită în momentul în care candidatul a fost admis la proba teoretică și practică. De cealaltă parte, aceeași taxă se plătește și de cei care vor să își preschimbe permisul auto.

„Taxa este în valoare de 89 de lei. Această sumă va fi plătită de cursantul care a fost declarat admis la ambele probe – teoretică și practică. Taxa preschimbare permis trebuie achitată de persoanele cărora le-a expirat permisul de conducere. Procedura de preschimbare permise auto la expirarea termenului de valabilitate implică o serie specifică de acte, dar taxa pentru permis are aceeași valoare de 89 de lei.

Tot 89 de lei achită și conducătorii auto care au un permis auto valabil și obțin, în urma cursurilor, a testelor și a examenului pe traseu, o nouă categorie”, arată o analiză realizată de autovit.ro