Românii care nu își plătesc facturile de utilitate publică riscă să fie executați silit
Întrebată despre caracterul cu titlu executoriu al facturilor de utilitate publică, avocatul Dorina Gonț a explicat ce înseamnă acest lucru.
Potrivit ei, „acest lucru înseamnă că acele facturi fiscale emise de furnizorii servicii au caracter de titlu executoriu, adică pot fi puse direct în executare silită fără a fi nevoie ca pentru recuperarea acestor sume, furnizorii de serviciu să facă o cerere de acțiune de chemare în judecată împotriva potențialilor debitori”.
Dorina Gonț a dat, în emisiunea jurnalistei Alexia Ditcov de la Realitatea PLUS, exemple concrete pe lege, pentru a-i lămuri pe telespectatori.
Potrivit ei, „avem două legi care reglementează acest lucru”. Una dintre ele este legea 51 pe 2006 pentru serviciile comunitare de utilitate publică, „care spune expres factura emisă pentru serviciile de utilități constituie titlu executoriu”.
Alexia Ditcov a subliniat că se aplică pentru utilitatea publică.
„Și ulterior să vedem și cealaltă parte din lege care se aplică tot în acest caz. Să trecem mai departe. Legea 241 pe 2006, articolul 31”, a spus jurnalista.
„Da, pentru serviciile de alimentare cu apă. Același lucru”, a spus Dorina Gonț.
Potrivit ei, „factura individuală pentru servicii constituie titlu executoriu. Deci pentru ea poate fi pusă, pentru recuperarea ei poate fi făcută direct cerere de executare silită împotriva răuplatnicilor”.
Ce înseamnă acest lucru pentru consumator?
Întrebată ce înseamnă acest lucru pentru un consumator, avocata a spus:
„Acest lucru înseamnă că urmează să primească măsuri de indisponibilizare, însemnând popriri pe conturi, somații pentru executare silită mobilieră”.
Alexia Ditcov a completat:
„Bine, bănuiesc că există o procedură în care se instaurează toate aceste lucruri”.
„Sigur că da”, a spus Dorina Gonț.
Ele fiind titluri executorii, spune avocatul, furnizorul de servicii poate să facă direct cerere de executare silită, care urmează să fie ulterior încuviințată de instanță și în baza ei să fie emise acte de executare silită pentru recuperarea efectiva sumelor. Înseamnă cheltuieli în plus pentru datornici.
Întrebată cât dese sunt toate aceste lucruri de titlu de executoriu pentru lucrurile de utilitate publică, avocata a explicat că sunt destul de dese. Totuşi, furnizorii nu apelează la această măsură drastică doar pentru o singură factură.
„Sunt destul de dese, numai că furnizorii, datorită cuantumului relativ mic al acestor facturi, nu apelează la executare silită doar la o singură factură.
Aşteaptă să se acumuleze, de regulă, o datorie mai mare, ca să merite, ca să zic așa, să formuleze o cerere de executare silită”, a precizat avocata.