Ce pericole vă pândesc atunci când consumaţi băuturi fără zahăr

Știați ce conțin băuturile fără zahăr? Un medic a explicat mai multe motive pentru care nu recomandă consumul acestor băuturi. Deși sunt populare și se găsesc în marile lanțuri comerciale, la zonele de food-court și la standurile de popcorn din cinematografe, consumul pe termen lung al băuturilor light ar putea provoca diverse probleme de sănătate.

Băuturile fără zahăr ar putea fi dăunătoare, explică medicul Saurabh Sethi, specialist în gastroenterologie, cu pregătire la Harvard și Stanford. Aceste băuturi sunt consumate și de cei care doresc să reducă zahărul din alimentație, însă, deși sunt considerate „light”, pot cauza probleme de sănătate.

Medicul, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul sănătății, a explicat online de ce ar trebui evitat consumul acestor băuturi, oferind patru motive care descriu modul în care organismul poate fi afectat.

Băuturile «light» conţin îndulcitori în loc de zahăr

Chiar dacă nivelul de zahăr este redus sau inexistent, aceste băuturi conțin îndulcitori.

Pe listă putem regăsi substanţe cum ar fi:

  • aspartamul,
  • zaharina,
  • sucraloza,
  • acesulfamul-K,
  • ciclamatul de sodiu.

Ce probleme de sănătate pot apărea dacă bem prea multe băuturi fără zahăr

Medicul a prezentat câteva motive pentru care astfel de băuturi ar trebui evitate.

El a menționat că femeile care consumă două sau mai multe băuturi fără zahăr zilnic au un risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. De asemenea, conținutul ridicat de fosfor din aceste băuturi poate contribui la apariția bolilor renale cronice.

În plus, ele pot afecta sensibilitatea la insulină și perturba microbiomul intestinal, afectând astfel sănătatea intestinelor. În final, pot stimula pofta de mâncare și pot deregla apetitul, fără a aduce beneficii nutriționale.

sucuri fara zahar
SURSA FOTO: Dreamstime

„Sunt sucurile «light» mai bine decât cele «normale»? Există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți.

În primul rând, femeile care consumă două sau mai multe băuturi zero zahăr zilnic sunt expuse unui risc mai mare să facă atac de cord sau accident vascular cerebral. În al doilea rând, conținutul ridicat de fosfor din sucurile dietetice poate contribui la apariția bolilor renale cronice.

În al treilea rând, sucurile dietetice pot avea un impact negativ asupra sensibilității la insulină și pot perturba microbiomul intestinal. În acest mod, sănătatea intestinală este afectată.

În ultimul rând, pot stimula creșterea poftei de mâncare și pot perturba apetitul. Nu oferă beneficii nutriționale”, explică Saurabh Sethi.

Vrei să bei neapărat sucuri acidulate? Cel mai bine, în timpul meselor

Și medicul Frankie Phillips, de la Asociația Britanică de Dietetică, a reluat avertismentele cu privire la riscurile pentru sănătate asociate băuturilor răcoritoare dietetice, scrie site-ul LAD Bible.

Ea avertizează că, indiferent dacă au sau nu zahăr, dinții dumneavostră vor avea de suferit.

„Problema cu băuturile carbogazoase și dietetice este că sunt foarte acide. Ele pot provoca eroziuni ale smalțului dentar, dizolvând potențial smalțul de pe dinții noștri”, a declarat medicul britanic pentru BBC Newsbeat.

Medicul adaugă că „nu este cu adevărat o alegere” atunci când vine vorba de consumul de sucuri zaharoase sau de versiuni dietetice.

„În ceea ce privește îndulcitorii artificiali, există încă dezbateri privind utilizarea lor și dacă sunt sănătoși”, spune ea.

„Vă vor ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă? Juriul încă nu s-a pronunțat în această privință. Dacă aveți de gând să beți o băutură acidulată, dacă sunteți îngrijorat de aportul de calorii și zahăr, atunci alegeți mai des una dietetică.

Dar sfatul meu ar fi să beți o băutură acidulată la masă, mai degrabă decât între mese, pentru că asta dăunează cel mai mult dinților”, a mai transmis Frankie Phillips.