Dacă până în prezent nu te-au vizitat inspectorii ANAF, acum poți afla dacă te așteaptă o vizită a Fiscului sau nu în funcție de următoarele criterii.
Recent, specialiștii în fiscalitate de la Deloitte România au făcut publice o serie de criterii de selecție pe care le folosește Fiscul la determinarea riscului fiscal.
Mai exact, luând în calcul experiența acumulată în anii precedenți, Deloitte a identificat nedepunerea sau depunerea cu întârziere a declarațiilor fiscale ca fiind unul dintre criteriile analizei de risc. Totodată, specialiștii au făcut referire și la următoarele aspecte:
· Fluctuații ale rezultatelor financiare: profit/pierdere
· Pierderi înregistrate în ani consecutivi într-o perioadă mai mare de trei ani
· Necorelare între forma tranzacțiilor și substanța economică a acestora
· Tranzacții cu societăți inactive sau cu societăți fără cod de identificare valid
· Nesolicitarea rambursării TVA dacă era cazul sau renunțarea la cererea de rambursare a TVA după depunerea cererii
· Neconcordanțe între livrările și achizițiile de bunuri/servicii declarate de persoana impozabilă și partenerii săi (analiză pe baza declarația 394 privind operațiunile desfășurate pe teritoriul național)
Conform experților Deloitte, campania de controale fiscale a fost anunțată după ce încasările bugetare din prima lună a anului 2017 au infirmat estimările din legile bugetare.
În 2017, autoritățile fiscale ar trebui să colecteze 212,5 miliarde lei, cu 13 miliarde de lei mai mult decât anul trecut.