Se ridică mașinile de pe trotuar în Sectorul 5 din București
Primăria Sectorului 5 a anunțat miercuri noi măsuri menite să combată problema mașinilor parcate pe trotuare.
Autoritățile locale au transmis că vehiculele care blochează circulația pietonală sau îngreunează traficul vor putea fi ridicate, în cadrul unui nou regulament propus de Administrația Dezvoltare Urbană (ADU) Sector 5.
Conform comunicatului publicat pe pagina oficială de Facebook a Primăriei, regulamentul se află în faza de aprobare și este conceput pentru a fluidiza traficul și a elibera trotuarele de vehiculele parcate neregulamentar.
Măsura de ridicare a mașinilor va sprijini dezvoltarea unui mediu urban mai accesibil și mai sigur pentru toți cetățenii.
Primăria subliniază că această acțiune face parte dintr-o serie de demersuri care vizează modernizarea și extinderea infrastructurii de parcare, dar și crearea unui mediu urban mai civilizat.
În același timp, autoritățile locale doresc să atragă atenția asupra necesității unei parcări „civilizate”, bazate pe respect reciproc între cetățeni.
„Administrația Dezvoltare Urbană Sector 5 continuă demersurile de modernizare a infrastructurii de parcare și de creștere a calității vieții locuitorilor Sectorului 5. Noul regulament propus de ADU, aflat în faza de aprobare, va introduce măsuri tehnico-administrative menite să contribuie la fluidizarea traficului și la eliberarea trotuarelor.
Printre acestea se numără și posibilitatea ridicării autovehiculelor parcate neregulamentar sau care îngreunează circulația în condiții de siguranță a tuturor celorlalți participanți la trafic, măsură ce va sprijini în curând dezvoltarea unui mediu urban mai accesibil și mai sigur pentru toți cetățenii sectorului nostru”, anunță Primăria Sectorului 5, pe pagina de Facebook.
Primăria Sectorului 5 a făcut un apel către cetățeni
În mesajul publicat, Primăria Sectorului 5 face apel către conducătorii auto:
- să își asume responsabilitatea pentru vehiculele lor
- și să respecte regulile de parcare
Astfel, se dorește crearea unei comunități mai unite și a unui spațiu urban care să fie accesibil pentru toți membrii societății.
„Pe această cale, îndemnăm conducătorii auto să își asume responsabilitatea pentru vehiculele lor și să respecte regulile de parcare, astfel încât să putem construi împreună un mediu urban mai civilizat și mai sigur pentru toți membrii comunității noastre”, se arată în mesajul autorităților locale.
Această inițiativă vine în contextul unei preocupări crescânde pentru îmbunătățirea calității vieții în Sectorul 5. Acest sector este adesea criticat pentru problemele legate de infrastructură și trafic.
Măsurile propuse se înscriu într-o serie mai amplă de acțiuni menite să transforme acest sector într-un model de bună practică urbană.
Ce spune legea despre parcatul pe trotuar?
Legea din România prevede că oprirea sau staționarea este interzisă pe trotuare.
Drept urmare, autoritatea competentă poate permite oprirea sau staţionarea, parţial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului.
Dacă nu există un marcaj, atunci oprirea sau staţionarea, parţial sau total se va face doar dacă rămâne liber cel puţin un culoar de minimum 1,5 m lăţime înspre marginea opusă părţii carosabile, pentru circulaţia pietonilor.