Noua infracţiune prevăzută în Codul Rutier, puţini şoferi au auzit de ea

Noua infracţiune prevăzută în Codul Rutier, puţini şoferi au auzit de ea. Polițiștii au început deja să aplice sancțiuni contravenționale. Noua infracțiune îi vizează pe șoferii agresivi. Mai mulţi şoferi au fost sancționați într-o acțiune organizată în noaptea de sâmbătă spre duminică, în București.

Polițiștii Capitalei au aplicat trei sancțiuni contravenționale pentru comportament agresiv. Șoferilor amendați le-au fost reținute permisele de conducere.

Potrivit Codului Rutier, „comportament agresiv” înseamnă:

  • schimbi frecvent benzile pentru a depăși un șir de mașini;
  • întorci vehiculul cu frâna de ajutor;
  • pornești brusc mașina prin patinarea excesivă a roților;
  • circuli prea aproape de alt vehicul sau reduci brusc viteza;
  • folosești abuziv semnalele sonore/luminoase pentru a forța un alt participant la trafic să schimbe banda;
  • conduci un moped sau motocicletă cu o roată pe drum;
  • mergi cu spatele pentru a intimida ceilalți șoferi;
  • accelerezi repetat motorul pentru a deranja alți șoferi.

Aceste nereguli sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 810 de lei și 1.012,5 de lei, plus suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Combaterea violențelor în trafic, domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română

Noile prevederi legislative au fost introduse pentru a descuraja comportamentele periculoase și pentru a reduce numărul accidentelor de mașină provocate de șoferi iresponsabili.

Vă reamintim că prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere.

Din octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea E-SAR (sesizări abateri rutiere) se pot transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Sesizarea trebuie să conţină, obligatoriu, datele de identificare ale celui care face reclamaţia: numele complet şi codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare, datele de contact (inclusiv adresa de corespondenţă).

hub.mai.gov.ro
SURSA FOTO: Ministerul Afacerilor Interne

Atenție! Cel care face reclamația trebuie să semneze declaraţie pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute şi a înregistrării audio-video/video sau orice alt element care ajută la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravenţională.