Peste 71.000 de contribuabili se află în situația în care ANAF le poate face sesizări penale

În prezent, peste 71.000 de contribuabili se află în situația în care ANAF le poate face sesizări penale deoarece au reținut, fără să vireze la bugetul statului, o serie de impozite și contribuții, în contextul în care, începând cu data de 1 martie 2022, astfel de acțiuni sunt considerate fapte penale.

Aceștia și-au depășit deja termenul de grație de 60 de zile, iar ANAF, ca ultimă măsură de prevenție, va trimite acestor contribuabili notificări cu situația sumelor datorate la stat, dar și cu instrumentele de eșalonare/restructurare pe care le pot accesa, a anunțat Lucian Heiuș, președintele actual al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Potrivit spuselor sale, demersul este ultima acțiune cu rol preventiv al ANAF, iar dacă firmele respective nu acționează nici după ce au primit notificare pentru a-și rezolva situația, atunci urmează sesizările penale.

„Peste 71.000 de contribuabili se află în prezent în situația de a li se face sesizări penale pentru nevirarea către stat a impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, conform OUG 130/2021. Aceștia vor primi de la începutul săptămânii următoare notificări de la ANAF cu prezentarea situației în care se află, cu propunerile de remediere a situației, dar și cu mesajul că în lipsa unei rezolvări, se va aplica legea la literă, adică vor urma sesizările penale.

Notificarea va prezenta și variantele disponibile – să achite sau să acceseze diferitele instrumente de eșalonare/restructurare prevăzute de legislație. Aceste notificări sunt un ultim demers de prevenție pe care îl putem face înainte de sesizările penale”, a declarat recent Lucian Heiuș.

Zecile de mii de sesizări penale de la ANAF ar putea pune o presiune mare pe sistemul de justiție

În prezent, zecile de mii de potențiale sesizări penale, la care se vor adăuga și cazurile care apar în fiecare lună, ar putea pune o presiune mare pe sistemul de justiție din România. Potrivit interpretărilor făcute de ANAF și de Ministerul Finanțelor, prevederile privind reincriminarea ca faptă penală a reținerii unor contribuții și impozite se aplică obligațiilor pentru luna martie, care au devenit scadente la data de 25 aprilie 2022. Astfel că, având în vedere că perioada de grație de 60 de zile în care poate fi făcută plata cu termen depășit, ANAF ar urma să inițieze sesizările penale de pe 26 iunie 2022.

Aparent, un proiect care ar fi introdus la nivelul ANAF o analiză a situației firmei înainte de sesizarea penală, nu a mai fost adoptat, deși a fost pus în dezbatere publică la începutul anului. În acest context, ANAF nu mai are alte variante decât să facă sesizările penale, chiar dacă impactul acestora ar putea fi unul semnificativ, atât la nivel economic, cât și asupra sistemului de justiție din țara noastră întrucât este un număr mare de dosare penale.

Potrivit Profit.ro, analiza ANAF era necesară pentru a evita sesizările penale în cazul firmelor care nu pot plăti obligații ce apar după 1 martie 2022 pentru că lipsa lichidităților necesare plății este determinată de factori externi, precum statul. De exemplu, o firmă care a executat un contract pentru stat, dar la care plata întârzie.