Simona Halep luptă la TAS pentru onoare și bani

Războiul pe care Simona Halep îl duce cu ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) va fi de anduranță.

Pe de o parte, sportiva încearcă să câștige la TAS o reducere a pedepsei dictate de agenție. Pe de cealaltă parte, agenția vrea să îi ia din conturi Simonei Halep, tot la TAS, o grămadă de bani.

ITIA solicită ca Simonei Halep să-i fie retrase toate câștigurile obținute în perioada martie – august 2022. Tribunalul a concluzionat că aceasta este perioada în care a luat substanțe interzise. Trebuie spus, că în ciuda concluziei, care este trasă cu mare larghețe de ITIA,  Simona Halep poate obține la TAS o răsturnare a situației la 180 de grade în favoarea sa. Ea poate anula la instanța de la Lausanne tot rechizitoriul ITIA.

Potrivit motivării tribunalului, ITIA a cerut în primă instanță ca Simona Halep să dea înapoi aproape 2 milioane de dolari. Și să-i fie anulate și toate rezultate obținute din momentul în care pașaportul biologic a început să prezinte neregularități.

Tribunalul Sport Resolutions a decis să-i anuleze Simonei Halep doar cecul de la US Open, de 80.000 de dolari. Acuzatorii româncei nu vor renunța la solicitări și vor încerca să obțină la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) anularea tuturor câștigurilor și rezultatelor realizate de Halep începând cu 8 martie 2022.

În perioada menționată, Halep are două câștiguri substanțiale realizate la Wimbledon și Toronto. La primul, cecul a fost de  690.223 de dolari pentru semifinale! La Toronto a încasat 439.700 de dolari după ce a luat titlul.

ITIA a vrut să o suspende șase ani

ITIA a acuzat-o pe Simona Halep că s-a dopat cu bună știință, în mod repetat, reușind să fenteze controalele până pe 29 august. Circumstanțele agravante pretinse de ITIA pot fi rezumate astfel: (1) Dopajul sanguin al doamnei Halep a fost repetitiv și sofisticat.

(2) Potrivit grupului de experți, a fost clar că stimularea a fost eficientă cel mai devreme din martie 2022 până în septembrie 2022. Prin urmare, trebuie să fi folosit mai mult de o substanță și/sau metodă interzisă în mai multe ocazii. (3) Jucătorul a avut un comportament înșelător și/sau obstructiv pentru a evita depistarea sau judecarea unei încălcări.

(4) Momentul suprimării eritropoetinei sugerează că dopajul a fost programat pentru a oferi jucătorului sânge foarte oxigenat în timpul Wimbledon (iulie 2022) și apoi la US Open (august 2022), a susținut ITIA. Tribunalul nu i-a găsit însă circumstanțe agravente tenismenei Simona Halep, care putea primi o suspendare și mai mare, până la șase ani.