ITM Vaslui: 11 angajatori din domeniul construcțiilor au fost sancționate pentru folosirea de muncă nedeclarată

preturi constructii

SURSA FOTO: Dreamstime

11 angajatori din domeniul construcțiilor au fost sancționate pentru folosirea de muncă nedeclarată, în urma controalelor efectuate de către inspectorii de muncă vasluieni. S-au aplicat, de asemenea, 13 sancțiuni contravenționale și au fost dispus 72 de măsuri de intrare în legalitate.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui au desfășurat în luna iunie acțiuni concertate de control care au vizat relațiile de muncă din domeniul construcțiilor. Controalele au fost efectuate în cadrul Campaniei naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor, organizată de Inspecția Muncii.

Principalele obiective ale campaniei

Inspecțiile s-au realizat la sediul șantierelor organizate pe raza județului Vaslui, inclusiv în zilele de weekend. Această campanie a fost organizată cu scopul de a identific și a combate munca la negru de a lua măsuri care să oblige angajatorii să respecte prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă. Un alt obiectiv a fost identificarea angajatorilor care utilizează ilegal munca minorilor și a tinerilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social, potrivit vremeanoua.ro.

Campania a vizat, de asemenea, creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă sau diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, mai precizează sursa citată.

Pentru eliminarea neconformităților găsite, au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate și s-au aplicat sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

S-au găsit mai multe nereguli în domeniul construcțiilor

În urma controalelor, s-au identificat mai multe nereguli privind angajarea personalului, timpul de lucru și cel de odihnă sau garantarea în plată a salariului minim în construcții. Astfel, 11 angajatori au fost sancționați pentru folosirea muncii la negru. Totodată, s-au aplicat 13 sancțiuni contravenționale și au fost dispuse 72 de măsuri obligatorii de intrare în legalitate.  De asemenea, 26 de lucrători au fost depistați fără întocmirea formelor legale de angajare, iar cuantumul amenzilor aplicate pentru muncă fără norme legale a fost de 510.000 lei.

“Deși constatam o reducere a fenomenului, nerespectarea legislației ce reglementează relațiile de muncă rămâne un factor de natură a genera consecințe negative în plan social și economic, în special în ceea ce privește munca nedeclarată, context în care se resimte nevoia intervenției instituțiilor de stat cu atribuții în acest sens, pe direcția creșterii gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale în domeniu.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce. Persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical, lipsa accesului la pensie și la indemnizație de șomaj. În plus, persoana care prestează muncă fără forme legale de angajare nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului”, a spus directorul ITM Vaslui.