ITP 2025. Greșeala care te costă peste 8.000 de lei
ITP 2025. Concret, persoanele care conduc un autoturism cu Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată riscă să fie sancționate cu două contravenții rutiere și să primească o amendă semnificativă.
Conducătorii auto care circulă fără inspecția tehnică valabilă încalcă două prevederi legale. Din acest motiv, sancțiunea aplicată poate depăși suma de 8.000 de lei.
Conducerea unui autoturism fără ITP valabil se sancționează cu o amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte de penalizare. Având în vedere creșterea valorii punctului de amendă, șoferii în această situație vor plăti între 1.822,5 lei și 4.050 de lei.
De asemenea, utilizarea unui vehicul cu înmatricularea suspendată este pedepsită cu o sancțiune de 20 de puncte de amendă, echivalentă cu 4.050 de lei. Astfel, cele două amenzi aplicate pentru aceste încălcări pot ajunge la un total de 8.100 de lei.
Conducătorii auto care circulă cu un autoturism fără ITP valabil vor avea certificatul de înmatriculare reținut. Pentru a-l recupera, aceștia sunt obligați să efectueze Inspecția Tehnică Periodică.
Cât a crescut punctul de amendă
Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2025, amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație au crescut considerabil. Acum, acestea sunt calculate în funcție de 5% din salariul minim brut pe economie, care a fost recent majorat. Guvernul Ciolacu a decis să renunțe la stabilirea unei limite pentru valoarea punctului de amendă, așa cum se întâmpla anterior. Astfel, un punct de amendă a ajuns să valoreze 202,5 lei.
Salariul minim brut a crescut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei începând cu 1 ianuarie 2025, ceea ce a dus la majorarea punctului de amendă de la 165 de lei la 202,5 lei.
Astfel, începând din acest an, dacă un șofer nu poartă centura de siguranță, va trebui să plătească o amendă cuprinsă între 405 și 607 lei.
În cazul în care șoferul folosește telefonul mobil în timpul condusului, amenda poate ajunge până la 1.620 de lei.
De asemenea, în cazul în care șoferul este prins conducând sub influența alcoolului, amenzile pot depăși 4.000 de lei.
De asemenea, legea permite parcarea parțială pe trotuar, însă aceasta trebuie să respecte condiția esențială de a lăsa suficient spațiu pentru ca pietonii să circule în siguranță.
Deși mulți șoferi optează să parcheze acolo unde găsesc locuri disponibile – pe trotuare, pe trecerile de pietoni sau chiar în intersecții – lipsa locurilor de parcare nu constituie o justificare pentru încălcarea regulilor de circulație. Mai multe puteți afla aici.