Anul trecut a fost un an plin de suprize pentru industria IT şi telecom. În 2010, Apple a continuat să fie în centrul atenţiei cu produsele sale iPhone şi noua jucărie iPad, Google a avut parte de multe scandaluri, însă a avut timp să îşi deschidă un birou şi în România, iar Ministerul Comunicațiilor a anunțat în ultima parte a anului intenția de a vinde pachetul deținut la Romtelecom.
Telecom
– Dacă la nivelul pieței telecom, anul 2010 a fost al smartphone-urilor, cel mai probabil, anul 2011 va fi la Internetului mobil. În momentul acesta, telefoanele „deștepte” reprezintă 10% din totalul mobilelor vândute la nivel național și circa 17% din valoare, dar reprezentanții operatorilor spuneau în toamna anului trecut că nu s-ar mira deloc dacă în următoarele 12 luni smartphone-urile vor reprezenta 20% din piață.
– Și cum consumul crescut de date este principalul efect pe care aceste terminale îl au asupra comportamentului utilizatorilor, este de așteptat ca, odată cu o ușoară diminuare a tarifelor, consumul de internet mobil să crească simțitor.
– La jumătatea anului trecut, conform informațiilor furnizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), 3,23 milioane de utilizatori aveau un abonament la servicii de internet mobil, cu 17% mai mult decât la finalul anului trecut.
– O creștere mai accentuată s-a înregistrat în cazul conexiunilor active de internet mobil în bandă largă: numărul acestora a crescut cu 40% în primele șase luni ale anului, la 1,47 milioane.
– Ajutată de creșterea consumului de date, piața comunicațiilor ar putea să crească anul acesta, „cu puțin noroc”, după cum spunea recent, în cadrul unei întâlniri cu presa, președintele ANCOM, Cătălin Marinescu. În 2010, valoarea întregii piețe a fost miliară, poate ușor scăzută, față cele 3,9 miliarde de euro din anul precedent.
– Interesant de urmărit va fi piata furnizorilor de servicii TV, ajunsă la saturare. Pentru prima dată, numărul abonaților la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale a scăzut, în prima jumătate a anului trecut. Concret, piața a pierdut 100.000 de utilizatori. Scăderea provine atât din rândul abonaților la cablu, cât și de la platformele DTH, iar o explicație posibilă ar fi nu aceea că oamenii au renunțat la televizor, ci că parte din cei care aveau abonamente la mai mulți furnizori au rămas doar la unul.
– 2011 va fi, de asemenea, anul concentrărilor, operatorii mai mici de cablu și internet fiind ținta expanisunii marilor companii. Anul acesta va fi decisă și soarta platformei DTH Boom TV, aflată în insolvență.
– Evenimentul anului ar putea fi vânzarea acțiunilor pe care statul le deține la Romtelecom. Ministerul Comunicațiilor a anunțat în ultima parte a anului trecut intenția de a vinde pachetul deținut, solicitând grupului grec de telecomunicații, OTE, acționar majoritar al Romtelecom, o ofertă de preț. Răspunsul lor va veni în primul trimestru al acestui an. O a doua opțiune pentru vânzarea acțiunilor este listarea la Bursă, dar va fi luată serios în considerare dacă OTE și statul român nu vor ajunge la o înțelegere. Ministrul Comunicațiilor a declarat că prețul pentru acțiuni ar putea de circa un miliard de euro, dar consultanții instituției vor fi cei care decid în final valoarea pachetului. De partea celaltă, presa din Grecia a scris că cele 46% scoase la vânzarea ar valora 300 de milioane de euro.
IT&C
În ceea ce priveşte sectorul IT şi gadgeturile, anul 2010 a debutat în forţă la Consumer Electronic Show. Aici s-a dat startul în cursa pentru crearea de tablete de Internet şi televizoare 3D. Iată care au fost cele mai importante evenimente IT ale anului 2010:
· La începutul anului trecut Google, care deţine cel mai mare motor de căutare din lume, şi-a făcut intrarea pe piaţa telefoanelor mobile lansând în parteneriat cu HTC telefonul Nexus One. Telefonul nu s-a bucurat de succesul scontat deoarece Google a preferat să vândă terminalul direct publicului prin intermediul unui magazin online. Acest model de business a eşuat, iar Google a înţeles că în SUA telefoanele mobile sunt vândute în principal de operatori, precum Verizon Wireless, Sprint şi AT &T.
· Kindle DX, cel mai popular dispozitiv de citit cărţi electronice, este disponibil şi în România, după ce Amazon ia decizia să-l lanseze în 100 de ţări.
· Deşi HP Slate ar fi trebui să fie primul tablet PC lansat pe piaţă, acesta nu a văzut lumina zilei şi primul model a fost introdus de Apple. iPad a fost comercializat începând din luna aprilie şi s-a vândut în peste 8 milioane de unităţi la finele anului 2010.
· LG, Panasonic şi Samsung au lansat primele televizoare 3D în ţara noastră. Primii doi producători reuşesc să vândă toate unităţile aduse în prima zi. Sony a lansat televizoarele în perioada Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud. Se estimează că în ţara noastră s-au vândut câteva mii de televizoare 3D.
· Google recunoaşte că a adunat din greaşeala date confindenţiale de la reţele Wi-Fi nesecurizate în 30 de ţări prin intermediul maşinilor care făceau poze pentru serviciul Street View.
· Apple a lansat iPhone 4 după ce cu mai multe săptămâni înainte un prototip rătăcit de un inginer al companiei a fost cumpărat şi prezentat în detaliu de un blog de tehnologie. A patra generaţie a telefonului Apple are un succes la fel de mare deşi la scurt timp de la lansare mai mulţi clienţi au reclamat probleme cu semnalul.
· Google a închis site-ul din China, iar utilizatorii au fost redirectionaţi către site-ul din Hong Kong, google.com.hk.
· Radu Georgescu a vândut Gecad ePayment International către grupul Allegro.
· Google deschide un birou în România şi îl pune şef pe Dan Bulucea, care a lucrat anterior la Microsoft. De asemenea, Google lansează serviciul Street View în opt oraşe din ţară.
· Microsoft a lansat sistemul Kinect, care se conectează la consola Xbox pentru a facilita controlul jocurilor video exclusiv prin gesturi, mişcări şi comenzi vocale.
· Intel Corporation a deschis în noiembrie, la Bucureşti, un centru de cercetare şi dezvoltare software, în urma unei investiţii în valoare de câteva milioane de euro, reprezentând primul proiect greenfield realizat de compania americană în acest sector în Europa.
Cele mai importante evenimente în 2011
· Şi anul acesta Apple îi va ţine cu sufletul la gură pe pasionaţii de gadgeturi. Cele mai aşteptate gadgeturi sunt Apple iPad şi iPhone 5.
· Din partea celor de la Google se aşteaptă lansarea unei reţele sociale care să oprească avântul celor de la Facebook care vor depăşi cu siguranţă pragul de 600 de milioane de utilizatori.
· Japonezii de la Nintendo vor lansa o nouă generaţie a consolei portabile DS cu ecran 3D (care nu necesită ochelari), conectivitate Wi-Fi şi cameră foto. Consola va fi pusă în vânzare în luna martie şi va costa în jur de 300 de dolari.
· Research In Motion, producătorul terminalelor Blackberry, va lansa Playbook, un rival pentru tableta de Internet iPad a celor de la Apple în primăvară, la preţuri ce pornesc de la 400 de dolari.
· Sony Ericsson va lansa un telefon care să concureze cu iPhone. Este vorba despre un telefon bazat pe celebra consolă portabilă PSP. Telefonul va avea la bază platforma Android 3.0 (Gingerbread), un procesor de 1 GHz şi 512 MB memorie RAM.
· Google va lansa Chrome OS, un sistem de operare pentru cei care îşi petrec mare parte din timp pe Internet.
Interviu: Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM
– Capital: Cum a fost piaţa telecom în 2010?
– Capital: Unde s-au înregistrat cele mai mari creşteri?
– C.M: Segmentul care a înregistrat în continuare creşteri din punct de vedere al numărului de utilizatori este Internetul de bandă largă, atât la puncte fixe cât şi la puncte mobile, stimulat fiind şi de măsurile luate de ANCOM în acest sens.
– Capital: Cum vedeţi piaţa anul acesta?
– C.M: Piaţa telecom ar mai putea scădea, cu noroc am putea asista la o stabilizare şi la revenirea pe creştere. Piaţa de telecom ar putea creşte dacă operatorii vor reuşi să utilizeze fondurile europene de 84 milioane euro alocate pentru dezvoltarea acestui sector. De asemenea, tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie fixă şi mobilă ar putea scădea din nou după ce se vor finaliza noi studii privind situaţia de pe piaţă.
– Capital: Cum comentaţi cu privire la licenţele GSM ale Orange şi Vodafone care vor expira anul acesta.
– C.M: ANCOM a propus deja mecanismul legal de prelungire a licenţelor de utilizare a frecvenţelor acordate prin proceduri de selecţie în cadrul proiectului de lege referitor la cadrul general de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice. Decizia privind oportunitatea extinderii perioadei de valabilitate a licenţelor va fi luată într-un mod transparent, după consultarea tuturor părţilor interesate.