La Forumul Economic Mondial de la Davos s-au anunțat pachete noi de ajutor militar pentru Ucraina, a declarat experta în securitate europeană Iulia Joja. Totuși, țări precum Austria și Ungaria au un rol negativ asupra securității UE, iar Germania ezită să trimită tancuri Leopard în Ucraina.
Ucraina a cerut, în continuare, ajutor militar din partea Occidentului
Una dintre temele principale de discuție ale Forumului Economic Mondial de la Davos a fost războiul din Ucraina. Experta Iulia Joja, care predă Securitate europeană la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA, a comentat pentru Adevărul impactul deciziilor luate la Davos în privința răboiului din Ucraina.
„Au existat niște poziționări interesante, dar nu neapărat surprinzătoare și care, de fapt, sedimentează realitatea de acum, anume că ajutorul pentru Ucraina, mai ales cel militar, este absolut esențial pentru ca Ucraina să câștige acest război.”, a precizat experta.
La Davos, la fel ca și la alte întâlniri importante din ultima perioadă, Ucraina a cerut, în continuare, ajutor militar din partea Occidentului.
„Vedem pe parcursul forumului de la Davos, dar și la Ramstein, că se anunță pachete militare noi pentru Ucraina, unele mai ample decât altele și din regiune, și din partea SUA, Canada, Marea Britanie etc. Nu avem încă concluziile finale ale acestor pachete, nu știm dacă vor include faimoasele tancuri Leopard din Germania, dar știm deja că aceste ajutoare vor fi substanțiale”, a precizat Joja.
Rămâne, însă, aceeași problemă pe care experta a sesizat-o și în 2022: „Cât de repede și cât de mult ajutor militar se poate livra pentru ca Ucraina să se poată apăra în continuare. Cu cât se ezită mai mult, cu atât se pierd mai multe vieți ucrainene”.
Liderii partidului german SPD găsesc tot felul de scuze
De asemenea, Iulia Joja a comentat nehotărârea Germaniei cu privire la trimiterea tancurilor Leopard în Ucraina. Aceasta a declarat că sunt multe speculații cu privire la motivul nehotărârii germanilor.
„Nu știm cu certitudine de ce. Știm că din coaliția de trei partide aflate la guvernare, reprezentantul Partidului verzilor spune că este de acord cu livrarea de tancuri. Celelalte două partide din coaliție, și în special SPD – din care fac parte ministrul Apărării, Boris Pistorius, și cancelarul Olaf Scholz – par să fie cele care evită luarea unei decizii.”, a explicat Joja.
Ea consideră că liderii SPD găsesc tot felul de scuze, cea mai importantă fiind că nu vor ca Germania să fie singura țară care trimite tancuri occidentale în Ucraina. „Ei ignoră faptul că Marea Britanie deja trimite tancuri. Avem această problemă cu Germania, sau mai exact cu acest partid SPD, ai cărui reprezentanți ezită foarte mult și nu par foarte hotărâți în ceea ce privește ajutoul pentru Ucraina și, în orice caz, nu sunt doritori să-și asume rol de lidership la care se așteaptă ceilalți aliați.”, a declarat Iulia Joja.