Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, își continuă lupta împotriva regimului lui Vladimir Putin, devenind o figură politică importantă și vocală. Determinată să ducă mai departe moștenirea soțului său, Navalnaia își exprimă intenția de a candida pentru președinția Rusiei, odată ce regimul actual va cădea.

Iulia Navalnaia, o prezență activă în politica Rusiei

Într-un interviu acordat recent BBC, Iulia Navalnaia, văduva cunoscutului activist și politician Alexei Navalnîi, a declarat că intenționează să candideze pentru funcția de președinte al Rusiei. Aceasta afirmă că va face acest pas doar atunci când Vladimir Putin nu va mai fi la putere.

Ea este conștientă de riscurile imense pe care le-ar presupune întoarcerea în Rusia în contextul regimului actual, existând posibilitatea să fie arestată sub acuzații de extremism.

Administrația lui Putin a formulat deja astfel de acuzații împotriva ei, încercând să reducă la tăcere o voce care contestă regimul. În Rusia, acuzațiile de extremism nu sunt doar o simplă amenințare politică, ele pot duce chiar la moarte.

Lupta pentru democrație continuă

Alexei Navalnîi, un critic fervent al lui Vladimir Putin, a fost condamnat la 19 ani de închisoare sub acuzația de extremism, o condamnare pe care mulți o consideră motivată politic. Navalnîi a murit în luna februarie, într-o colonie penală situată în zona Cercului Arctic.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că este „fără nicio îndoială” că Vladimir Putin este responsabil pentru moartea acestuia, însă autoritățile ruse neagă orice implicare.

 

Iulia Navalyia si Aleksei Navalnîi
SURSA FOTO: Facebook

Iulia Navalnaia, aflată la Londra în momentul interviului, s-a remarcat ca fiind succesoarea soțului ei, preluând lupta acestuia pentru o Rusie mai liberă și democratică.

Navalnaia și-a reafirmat planurile politice înainte de lansarea cărții de memorii a soțului ei, intitulată „Patriot”. Aceasta a fost scrisă de Navalnîi înainte de moartea sa, iar Navalnaia a anunțat că este hotărâtă să continue visul politic al soțului ei.

Candidatură posibilă după Putin

Iulia Navalnaia a menționat în interviu că, atunci când regimul lui Putin va cădea, ea va candida pentru funcția de președinte. „Adversarul meu politic este Vladimir Putin”, a afirmat ea, subliniind că va face tot ce îi stă în putință pentru a pune capăt regimului acestuia. Pentru moment, însă, Iulia recunoaște că trebuie să acționeze din afara Rusiei.

„Adversarul meu politic este Vladimir Putin. Şi voi face totul pentru ca regimul său să cadă cât mai curând posibil”.

Atâta timp cât Putin se află la conducere, Navalnaia consideră că întoarcerea în Rusia ar fi extrem de periculoasă pentru ea. Totuși, ea așteaptă cu nerăbdare ziua în care regimul Putin se va încheia și o nouă eră politică va începe în Rusia. Speră că, odată cu căderea regimului, vor avea loc alegeri libere și corecte, moment în care ea se va implica activ.

„Nu putea fi nicio discuţie. Trebuie doar să îl susţii. Ştiam că vrea să se întoarcă în Rusia. Ştiam că vrea să fie alături de susţinătorii săi, a vrut să fie un exemplu pentru toţi aceşti oameni cu curajul şi curajul său pentru a arăta oamenilor că nu trebuie să se teamă de acest dictator. Nu mi-am lăsat niciodată creierul să se gândească că ar putea fi ucis… am trăit această viaţă timp de decenii şi este vorba despre faptul că împărtăşeşti aceste dificultăţi, împărtăşeşti aceste opinii. Îl susţii”.

Impactul asupra familiei și planurile de viitor

Navalnaia a recunoscut că, de la moartea soțului ei, se gândește din ce în ce mai mult la efectul pe care activitățile politice ale cuplului l-au avut asupra copiilor lor, Dasha și Zakhar. Chiar și în contextul pericolelor evidente, ea nu i-a cerut niciodată lui Navalnîi să își schimbe cursul politic.

Navalnîi a fost victima unui atac cu agent neurotoxic Novichok în 2020, iar Germania l-a transportat de urgență pentru tratament. În colaborare cu echipa de investigații Bellingcat, Navalnîi a demonstrat că serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a fost implicat în otrăvirea sa. El și Iulia s-au întors în Rusia în 2021, unde Navalnîi a fost arestat imediat după aterizare.

Cartea „Patriot” – Un testament al curajului

În ciuda încarcerării, Navalnîi a continuat să scrie. În „Patriot”, el descrie experiențele sale din închisoare, inclusiv zilele petrecute în izolare. Navalnîi a fost pedepsit pentru gesturi minore, precum descheierea nasturelui de sus al costumului. Acesta a fost privat de contactul cu familia și de vizite, fiind ținut în condiții extrem de grele.

Într-un fragment din jurnalul său din august 2022, Navalnîi descrie condițiile insuportabile din celula sa de izolare: „Este atât de cald în celula mea încât abia poți să respiri. Te simți ca un pește aruncat pe țărm, tânjind după aer proaspăt”.

Acesta menționa că, în celulă, muzica era pusă continuu la volum maxim pentru a înăbuși eventualele țipete ale prizonierilor torturați.

Reacții și sancțiuni internaționale

După moartea lui Navalnîi, comunitatea internațională, inclusiv SUA, UE și Regatul Unit, au impus sancțiuni suplimentare Rusiei. Acestea includ înghețarea activelor unor oficiali și sancționarea judecătorilor implicați în cazurile împotriva lui Navalnîi. Navalnaia consideră că reacția internațională este insuficientă și îi critică pe liderii politici pentru că arată prea multă teamă față de Putin.

Cartea „Patriot” va fi publicată în mai multe formate, inclusiv ebook și audiobook, însă editorii nu vor trimite versiuni tipărite în Rusia sau Belarus. Riscul ca volumul să fie confiscat la vamă rămâne ridicat.