Transformarea unui vis în realitate. Aceasta este deviza antreprenorului ieșean, care a avut cea mai mare satisfacție când a inaugurat Palas Iași. Acum a trecut la următorul vis: un nou oraș în mijlocul Timișoarei.
«Dacă mi-ar cere cineva să fac un mall, i-aș spune că nu construiesc», spune omul de afaceri Iulian Dascălu, care până în urmă cu câțiva ani a deținut prima poziție în clasamentul celor mai mari dezvoltatori. „M-am plictisit să fac mall-uri. Vreau să dezvolt proiecte mixte, cu investiții în arhitectură, în simboluri proprii pentru orașul în care sunt construite“, explică Dascălu, care a dezvoltat în ultimele două decenii patru centre comerciale la Iași, Timișoara, Cluj și Suceava, și complexul Palas Iași, în cadrul căruia este înglobat și primul mall, în urma unei investiții de 265 mil. euro. Acum noua provocare este un ansamblu multifuncțional la Timișoara, un proiect care depășește 220 milioane de euro.
Cum a intrat în afaceri?
Pentru a afla cum a reușit și după ce s-a ghidat antreprenorul ieșean să ajungă la această perfomanță ar trebui să ne întoarcem la începutul anilor ’90. „Am intrat în business imediat după revoluție cu o rețea de magazine de încălțăminte“. Primul magazin de încălțăminte a fost deschis în centrul Iașiului și în scurt timp a ajuns la o rețea compusă din 12 unități. „Lucram în toată țara cu furnizorii de încălțăminte care la vremea aia făceau export: Banatim, Guban, Clujeana. Doar marfă de calitate”, povestește Dascălu. Cum a trecut de la comerțul cu încălțăminte la dezvoltarea de centre comerciale? „Știind foarte bine partea de retail mi-a fost mai simplu să fac pasul de la retailer la dezvoltator“, spune Dascălu, precizând că a început cu un mic complex în anul 1995, la Iași. „În 1996, am deschis la Timișoara Terra Center, ceva de genul bazar, să nu vă imaginați că era mall. Pe vremea aceea nici nu exista în România conceptul de mall“, își aduce aminte antreprenorul.
Primul mall l-a inaugurat în 2000, în oraşul natal, la Iaşi, cu un credit luat de la Banca Naţională a Greciei. De atunci a mai deschis alte trei centre – la Timişoara (2005), Cluj-Napoca (2007), Suceava (2008), plus Palas Iaşi (2012). „Când am deschis mall-ul la Iași, am pornit cu foarte puțini bani. Prima finanțare a fost 2 milioane de dolari, era o suprafață mai mică. Suma aceasta era ceva extraordinar în acea perioadă“, spune Dascălu.
Întrebat dacă ar fi să o ia de la zero în ce domeniu ar investi, omul de afaceri are un răspuns tranșat:„nu există un business mai frumos decât în acest domeniu“. „Când pleci la drum ești bucuros că ai magazinele. Problema nu este câți bani ai să câștigi când deschizi un proiect“, susține antreprenorul, cu mențiunea că cei care gândesc un proiect în real estate cu ideea că vor deveni mai bogați, pornesc din start greșit. „Eu nu sunt din familie bogată. Nu aveam altă variantă să ne dezvoltăm, decât cu băncile“, mai spune Dascălu, precizând că i se pare normal să aibă un grad de îndatorare mai ridicat. „La astfel de proiecte ai mai multe variante de finanțare. Credite de la bănci, fonduri de investiții sau bursă. Fiecare are avantaje și dezavantaje“, spune omul de afaceri, cu mențiunea că a optat pentru prima variantă întrucât deciziile se pot lua mult mai ușor, astfel că nu este nevoit să aștepte, de exemplu, după un acord al fondului de investiții pentru a decizie minoră. Conform datelor Capital, pentru dezvoltarea celor patru mall-uri și Palas Iași, antreprenorul a împrumutat peste jumătate de miliard de euro de la bănci precum Eurohypo, Marfin Bank, Unicredit Ţiriac Bank, Emporiki Bank şi Banca Italo-Romena. Lista de investiţii a ieşeanului arată în felul următor: Palas Iaşi, investiţie de 265 mil. euro, Iulius Mall Timişoara: 105 mil. euro, Iulius Mall Cluj şi clădirea de birouri Iulius Business Center: 80 mil. euro, Iulius Mall Suceava: 60 mil. euro, Iulius Mall Iaşi: 23 mil. euro şi clădirea de birouri United Business Center Tower şi parcul Iulius din Cluj-Napoca: 12 mil. euro.
Un nou pariu câștigător?
Pentru noul proiect, OpenVille, de la Timișoara, Iulian Dascălu va apela din nou la bănci, investiția totală fiind estimată la 220 milioane de euro. „Finanțarea va fi asigurată din surse proprii și de la bănci. Acum suntem în discuții pentru un credit sindicalizat. Vor fi 2-3 bănci“, susține Dascălu, precizând că deocamdată este confidențial procentul finanțarii prin credit. Totuși, el ne-a declarat că în cazul Palas Iași, a cărui investiție a fost de 265 mil. euro, 25% a fost asigurată din fonduri proprii, iar 75% de la bănci. Întrebat dacă băncile sunt mai prudente acum în acordarea de credite, omul de afaceri spune că, datorită istoricului bun, Iulius Group negociază mult mai bine. „Băncile au încredere în noi. Nimeni nu vrea să piardă bani“, spune dezvoltatorul. Pe lângă ansamblu multifuncțional, Dascălu va moderniza și mall-ul din Timișoara și îl va extinde. „Cel puțin o dată la 10 ani trebuie să vii cu ceva nou. Iulius Mall Timișoara l-am deschis în 2005. Acum investim 3,5 milioane de euro în modernizare: lumini, pardoseli etc. Până la începutul lunii noiembrie lucrările vor fi gata“, spune el. Cel mai perfomant mall? „Timișoara“, răspunde dezvoltatorul, urmat de Cluj, Iași și Suceava, clasament în care nu este luat în considerare Palas Iași. Anul trecut, afacerile pe tot grupul s-au cifrat la 65 milioane de euro, iar în primele șase luni ale acestui an acest indicator a ajuns la 34 milioane de euro. „Cel mai probabil o să încheiem anul cu un plus de 5%“, estimează omul de afaceri, precizând că anual peste 60 de milioane de oameni au trecut pragul celor patru mall-uri pe care le deține.
Încrederea în economia românească? Bună. „Suntem pe un trend bun, avem potențial de creștere mult mai mare decât alte țări din Europa de Est”, menționează el. „România este o țară în care poți să investești“, mai spune Dascălu, cu precizarea că nu trebuie să avem așteptări mari. „Creștem natural, nu ne putem aștepta la minuni. Nu putem avea salarii de mii de euro peste noapte”, conchide Iulian Dascălu.
OPENVILLE, ÎN CIFRE
220 milioane de euro este investiţia totală în proiect;
594.000 mp suprafaţă total construită;
265.000 mp suprafaţă total închiriabilă (retail+office);
134.000 mp închiriabili în zona de retail (Iulius Mall Timişoara + Openville);
7 clădiri de birouri clasa A, cu o suprafață închiriabilă de 131.000 mp;
4 săli de evenimente cu o capacitate totală de 2.500 de persoane;
155 metri va avea cea mai înaltă clădire din România și va fi construită în cadrul OpenVille;
_55.000 mp de parcuri și spații verzi;
_3.750 locuri de parcare;
_3.500 de locuri de muncă în perioada de construcție;
_16.500 de persoane vor lucra în ansamblu după finalizare, în cele 7 clădiri de birouri şi în retail.
_2 parteneriate pentru închiriere au fost deja parafate: Regina Maria și Ness Software Engineering.
cifra: 10 este locul ocupat de Iulian Dascălu în ediția de anul trecut a TOP 300 Cei mai bogați români, cu o avere estimată între 400-420 mil. euro.
citat: Dacă mi-ar cere cineva să fac un mall, i-aș spune că nu construiesc.
M-am plictisit să fac mall-uri. Vreau să dezvolt proiecte mixte.