O contribuție semnificativă a avut-o în acest timp edilul orașului, Iulian Soceanu, și echipa sa de la Primărie. De-a lungul anilor, foarte multe proiecte au fost implementate cu succes în oraș. Atât în ceea ce privește absorbția de fonduri obținute prin PNRR, dar și prin programul național Anghel Saligny. De asemenea, echipa nu se oprește aici, este un proces în continuă dezvoltare.
Întrebare: Care este cel mai important proiect implementat în 2023 de către departamentul pe care îl coordonați?
Răspuns: Cea mai importantă investiție implementată în anul 2023 a fost ”Inființarea sistemului de distribuție gaze naturale în orașul Techirghiol”. Este unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat în calitate de primar, având în vedere faptul că, era una dintre cele mai importante nevoi locale.
Întrebare: Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?
Răspuns: Au fost mai multe proiecte implementate în cei 8 ani de când sunt primar. Proiectele pe care le-am întreprins până acum și pe cele viitoare sunt făcute pentru a îmbunătăți viața locuitorilor orașului Techirghiol. Am urmărit prin aceste proiecte atât dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare cât și promovarea turistică a stațiunii, sloganul nostru este ”Orașul nostru, stațiunea tuturor”.
Datorită investițiilor realizate, stațiunea Techirghiol se află din anul 2017 pe primul loc intr-un top al stațiunilor balneare, realizat de Asociația Națională a Stațiunilor Balneare si Balneoclimatice din România.
Unul din cele mai importante proiecte finanțate din fonduri europene este proiectul ”Dezvoltarea infrastructuri pentru turismul balnear și a activităților recreative în stațiunea Techirghiol” – valoare eligibilă 3.5 milioane de euro.
Iulian Soceanu și proiectele pentru 2024
Întrebare: Care sunt proiectele prevăzute pe anul 2024?
Răspuns: Principalele proiectele prevăzute pe anul 2024 sunt:
- Proiecte finanțate din fonduri Europene – PNRR:
- „Proiect Tip construire Creșă mica, oras Techirghiol, județul Constanța”
- „Reabilitare, anvelopare și consolidare imobil primărie oras Techirghiol, Corp C1”
- „Creșterea mobilității urbane prin extinderea zonei de agrement cu pistă pentru biciclete și alee pietonală pe malul lacului Techirghiol, jud. Constanța” – Etapa 1
- Creșterea eficienței energetice a imobilului biblioteca orășenească și grădinița cu program prelungit, s+p+1e, oraș Techirghiol, județul Constanța;
- „Transport public local cu mijloace ecologice în orașul Eforie și Techirghiol (Proiect realizat în parteneriat cu orașul Eforie)”.
- Proiecte finanțate din fonduri Guvernamentale – Anghel Saligny:
- „Îmbunătățirea Mobilității Urbane în Orașul Techirghiol„ – Etapă I
În același timp, pregătim documentațiile tehnico-economice în vederea depunerii de proiecte în cadrul Programului Regional Sud Est 2021-2027. Previzionam depunerea unui număr de 6 proiecte de investiții.
Totodată, sunt în curs de realizare mai multe proiecte de investiții finanțate din bugetul local.
Întrebare: Care sunt cele mai mari provocării cu care v-ați confruntat în ultimul an?
Răspuns: Lipsa de predictibilitate a legii, schimbările legislative, în condițiile în care aveam de finalizat 6 proiecte finanțate din fonduri europene.
Am reușit să finalizăm cu succes toate proiectele finanțate prin programul POR 2014-2020.
Cheia succesului a fost în primul rând implicarea echipelor de proiect, susținerea consiliului local (cofinanțări din bugetul local datorat ajustărilor de preț) și o strânsă colaborare cu proiectații, diriginții de șantier și constructorii.
Cum arată un primar muncitor?
Întrebare: Ce sfat i-ati da unui tânăr care este la început de drum intr-o carieră similar cu a dumneavoastră?
Răspuns: Să fie mereu în slujba cetățeanului. Să fie perseverent. Să-și construiască o echipă de oameni profesionisti alături de care să-și implementeze programele/proiectele.
Întrebare: Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?
Răspuns: Cred intr-o administrație publică modernă prin digitalizarea administrației, reducerea birocrației. Inteligența artificială (IA) va deveni o prezență din ce in ce mai semnificativă în rândul funcționarilor publici.
Tehnologia poate facilita procesul decizional dar nu poate insă înlocui discernământul uman. Va aduce însă cu siguranță, o eficientizare în cadrul serviciilor publice.
Bani, un cuvânt cu greutate
Întrebare: Bani. Ce vă spune acest cuvânt?
Răspuns: Banii nu sunt un scop în sine. Sunt un instrument foarte important cu care îți atingi obiectivele.
Întrebare: Ce părere aveți despre micromanagement? Care sunt avantajele și dezavantajele lui?
Răspuns: Micromanagementul este definit ca un control excesiv a unui manager asupra echipei lui. De cele mai multe ori, micromanagementul apare din cauză că, managerii își doresc ca toate proiectele să fie realizate perfect.
- Care sunt avantajele: totul este ținut sub control și nu se fac greșeli.
- Care sunt dezavantajele: angajații care sunt micromanageriați tind să devină mai puțini responsabili, pentru că managerul nu le permite să se exprime. Lipsă de viziune pentru viitor. Consider că, linia dintre un stil de management sănătos și micromanagement este fină.
Un manager are în același timp nevoie să conducă echipa și să se asigure ca obiectivele sunt atinse dar și să le ofere angajaților încredere în calitățile lor.
Cred într-un stil de management în care managerul este văzut ca un lider deoarece are capacitatea de a vedea lucrurile în ansamblu. Managerul conduce sub o strategie bine definită, întreaga echipă către obiectivele propuse.
Întrebare: Techirghiol a atras fonduri europene în valoare de 2.200 euro pe cap de locuitor. Este vorba de o reușită foarte mare. Ne puteți spune cum este ca un oras nu tocmai mare ca dimensiune și populație să se remarce în mulțime prin astfel de performanțe?
Răspuns: Vorbeam despre micromanagement și macromanagement. Cheia succesului în atragerea de fonduri europene, în obținerea locului I în topul stațiunilor balneare din România se datorează și stilului de management practicat în ultimii 8 ani.
Sunt un primar, un lider, cu o viziune strategică bine definită, care am alături de mine o echipă de funcționari publici profesionisți.