De la începutul toammeni trecute, iulie a fost prima lună în care România a consemnat un spor natural pozitiv: numărul de naşteri a fost mare decât numărul de decese.

În luna iulie 2009, numărul populaţiei a crescut pentru prima oară în în acest an, ca urmare a înregistrării unui spor natural pozitiv, potrivit ultimelor date communicate de Institutul Naţional pentru Statistică (INS). Astfel, în cea de-a doua lună de vară s-au născut 21.132 copii (11,6 născuţi-vii la mia de  locuitori) cu 2.654 mai mulţi decât în luna iunie.În schimb, numărul persoanelor care au decedat în luna iulie a fost de 19.636 (10,8 decedaţi la mia de locuitori) cu 95 mai puţini decât în luna iunie. „Excedentul numărului de născuţi-vii faţă de cel al decedaţilor (spor natural pozitiv) a determinat creşterea numărului populaţiei în iulie cu 1496 persoane” arată INS.

România a înregistrat un spor natural negativ (mai multe decese decât naşteri) neîntrerupt, în fiecare lună care s-a scurs de la începutul toamnei anului trecut. Septembrie 2008 a fost ultima lună în care s-a înregistrat un spor natural pozitiv-1.200 de persoane.