Guvernul Romaniei a adoptat miercuri o hotarare prin care va majora plafonul de fonduri alocate promovarii exporturilor, informeaza un comunicat al  Ministerului Economiei si Comertului (MEC). De asemenea, hotararea cuprinde o serie de noi masuri legislative pentru impulsionarea exporturilor, program administrat de Departamentul de Comert Extrerior din cadrul MEC.

“In anul 2007, programul de promovare a exporturilor administrat de Departamentul de Comert Exterior a beneficiat de o alocatie bugetara de 25,1 milioane de  lei fata de 23,4 milioane de lei in 2006. In contextul noilor instrumente de promovare, introduse prin actul normativ adoptat astazi in Sedinta de Guvern, devine necesara majorarea acestei alocari bugetare. Scopul acestei majorari este de a asigura o crestere consistenta a exporturilor Romaniei, care ar putea creste in anul in curs cu 25% fata de 2006”, spune Iuliu Winkler, rministrul delegat pentru comert.

Noutatile legislative introduse prin hotararea de Guvern se refera la realizarea unui portal de comert exterior al carui continut va fi destinat accesului liber pentru toti operatorii economici interesati, promovarea exporturilor prin organizarea de actiuni ale consilierilor economici din reteaua externa a MEC in tarile in care acestia isi desfasoara activitatea precum si cofinantarea unor misiuni de achizitii in Romania ale companiilor straine.

Potrivit comunicatului, noile masuri mai prevad si finantarea partiala a actiunilor de creare si promovare a marcilor, inclusiv a activitatilor de branding sectorial si imbunatatirea criteriilor pentru selectarea targurilor si expozitiilor internationale.

Sursa: Capital 21 Martie 2007