PLANURI La nici 48 de ore după ce a depus jurământul, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Iuliu Winkler, ne-a spus că, în principiu, va susţine proiectele de privatizare ale Poştei Române şi ale Societăţii de Radiotelecomunicaţii, începute de predecesorul său, Zsolt Nagy. Capital: Când aţi fost ultima oară la un oficiu poştal? Iuliu Winkler: Nu am fost anul acesta. În calitate de client, am fost anul trecut. Capital: Cum vi s-a părut? Iul
PLANURI La nici 48 de ore după ce a depus jurământul, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Iuliu Winkler, ne-a spus că, în principiu, va susţine proiectele de privatizare ale Poştei Române şi ale Societăţii de Radiotelecomunicaţii, începute de predecesorul său, Zsolt Nagy.
Capital: Când aţi fost ultima oară la un oficiu poştal?
Iuliu Winkler: Nu am fost anul acesta. În calitate de client, am fost anul trecut.
Capital: Cum vi s-a părut?
Iuliu Winkler: Poşta are nevoie de restructurare, de aducerea serviciilor la anumite standarde moderne, de informatizare, de recalificarea personalului şi de foarte multe alte lucruri. Dar nu într-o măsură mai mare decât a fost nevoie la alte companii de stat.
Capital: Colegul dvs. de partid, Zsolt Nagy, a lansat privatizarea Poştei şi a Societăţii Naţionale de Radiotelecomunicaţii. Veţi susţine aceste privatizări, în ciuda scandalului în care a fost implicat fostul ministru?
Iuliu Winkler: Avem un program de guvernare. Eu va trebui să evaluez fiecare dintre proiecte în care este implicat ministerul. În momentul în care voi evalua stadiul acestora, atunci voi putea să spun exact ce anume trebuie făcut. În măsura în care unele lucruri trebuie accelerate, voi proceda în consecinţă. Dacă alte proiecte trebuie regândite, revitalizate sau trebuie aleasă altă decizie, atunci eu cred că voi avea puterea să iau măsurile care se impun. Există evident un aspect delicat care provine din acele proiecte ce se află în analiza anumitor organe de anchetă. Nu vreau să comentez situaţia asta, pentru că nu văd ce aş putea comenta…
Capital: Listarea la bursă a Poştei Române, a Societăţii Naţionale de Radiotelecomunicaţii şi a Romtelecom este o soluţie viabilă pentru aceste companii?
Iuliu Winkler: În principiu, răspunsul este afirmativ. Totuşi, pentru fiecare societate trebuie văzute situaţiile concrete. De exemplu, în ceea ce priveşte Romtelecom, din câte am înţeles, operaţiunea a fost demarată şi a fost stopată în momentul în care acţionarul majoritar a luat o decizie legată de acest proces. Nu am văzut deocamdată contractul de privatizare şi nu am avut încă o întâlnire cu acţionarul majoritar. După aceste întâlniri, vom vedea ce este de făcut.
Capital: Unde credeţi că se află domeniul IT din România faţă de ţările europene?
Iuliu Winkler: Sectorul IT&C românesc are cel mai rapid ritm de creştere din Europa Centrală şi de Est. Anul trecut, am fost implicat în proiectul strategiei naţionale de export. Una din ramurile incluse acolo este tocmai IT-ul. Este domeniul cu cea mai rapidă evoluţie. Nu întâmplător, când vorbim de imagine, de brand, de brand sectorial, de brand de export, singurul sector care are un brand acceptat este IT-ul.
Capital: Cum poate Ministerul Comunicaţiilor să atragă mai multe investiţii în IT?
Iuliu Winkler: Voi avea săptămâna viitoare câteva întâlniri importante. Una dintre acestea va fi cu operatorii din domeniu, respectiv cu asociaţiile care reprezintă sectorul IT. Mă interesează opiniile lor. În acelaşi timp, cred că legea de stimulare a investiţiilor este un proiect extrem de important. Proiectul va fi supus dezbaterii publice, iar domeniul IT poate să beneficieze din plin. La fel, foarte importante sunt toate cooperările cu mediul universitar, cu învăţământul, pentru că, până la urmă, o investiţie serioasă este posibilă când investitorul este convins de viitorul afacerii sale. În concluzie, sunt sigur că vom asista la creşterea investiţiilor din domeniu şi cred că modul în care noi ne putem implica este parteneriatul, atât cu administraţiile pu-blice, cât şi cu mediul de afaceri.
Capital: Site-ul Ghişeului Virtual de Plăţi, proiect ce are în vedere asigurarea unei modalităţi rapide a plăţii datoriilor către stat, are în jur de 250 de vizitatori pe săptămână. De 12 ori mai puţin decât site-ul vrăjitoarei Rodica, de 100 de ori mai puţin decât site-ul de anunţuri evrika.ro şi de 630 de ori mai puţin decât site-ul de divertisment bascalie.ro. Ce credeţi că nu funcţionează?
Iuliu Winkler: Serviciul oferit până în acest moment de Ghişeul Virtual de Plăţi asigură doar achitarea online a amenzilor de circulaţie primite în Bucureşti de către bucureşteni. Programul a fost lansat de ceva timp. Având în vedere că este în acest moment accesabil doar de o unitate teritorială din ţară şi doar pentru un anume obiectiv, numărul redus al utilizatorilor poate fi explicabil. În măsura în care vom reuşi să avansăm cu parteneriatul, atât cu instituţiile publice, cât şi cu autorităţile publice locale, convingându-i de utilitatea acestui sistem, şi oferind servicii mai diversificate, cu siguranţă va creşte utilizarea Ghişeului.
Capital: De ce România este pe ultimul loc în Europa la e-governement? Aveţi vreo strategie în acest domeniu?
Iuliu Winkler: Trebuie să revin la problema parteneriatului şi la proiectele în curs. Este vorba de schimbarea mentalităţii, a modului de interacţiune între instituţiile statului şi de felul în care vom reuşi să ajungem cu noile tehnologii în toate localităţile României. Pe măsură ce toate aceste lucruri vor avansa, vom înainta cu proiectele şi, concomitent, cu acest proces de e-governement. Acestea sunt proiecte interinstituţionale, şi este evident că toate aceste lucruri necesită încă un pic de timp. n
«Poşta are nevoie de restructurare, de aducerea serviciilor la anumite standarde moderne, de informatizare, de recalificarea personalului şi de foarte multe alte lucruri.»
Iuliu Winkler, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor
Carte de vizită
DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 14 martie 1964, Hunedoara
STUDII: Institutului Politehnic „Traian Vuia“ din Timişoara, Facultatea de Electrotehnică, promoţia 1988. Universitatea Petroşani, Facultatea de Ştiinţe. Licenţiat în finanţe şi asigurări (1998-2001).
ACTIVITATE: Inginer IMSAAT Bucureşti, filiala Hunedoara (1988-1992); electronist Cooperativa „Prestarea“ Hunedoara (1992-1996); director dezvoltare Remontin Hunedoara (1996-1999); subprefect al judeţului Hunedoara (1999-2000), deputat (2000-2004); ministru delegat pentru comerţ în Ministerul Economiei şi Comerţului (2004-2007); secretar de stat pentru comerţ în Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (2007);
STARE CIVILĂ: Căsătorit, un copil
NAŢIONALITATE: maghiară