Ordonanta de urgenta nr. 36/ 1999, prin care statul acorda un sprijin agricultorilor pentru achizitionarea de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, precum si de instalatii pentru irigat din productia interna, a fost abrogata. Dar pina la data de 1 iulie a.c., cind ordonanta isi va mai produce efectele, agricultorii mai pot contracta credite cu dobinda subventionata la BRD, BCR si CEC.
Un raport recent al FAO catalogheaza tara noastra ca fiind una dintre cele mai slab dezvoltate state din Europa din punctul de vedere al mecanizarii i agricultura. in timp ce media europeana este de circa 13 ha/tractor, i Rominia revine o icarcatura de aproximativ 70 ha/ tractor. Conform statisticilor Ministerului Agriculturii, parcul utilajelor agricole detine doar 162.000 de tractoare si masini, fata de 372.239 cit ar fi necesarul la ora actuala. L?inind cont si de virsta utilajelor existente(peste 75% au o vechime de peste zece ani), putem spune ca mecanizarea agriculturii este la pamint.
in situatia grava i care se afla Rominia la capitolul dotare cu tractoare si masini agricole, eliminarea acestor subventii loveste puternic interesul producatorilor agricoli. Societatile comerciale producatoare de astfel de utilaje si masini sunt si ele, la rindul lor, dezavantajate. „Eliminarea subventiilor vine itr-un moment neprielnic. Daca stiam acest lucru de la iceputul anului era altceva. Planul pe care ni l-am facut acum este dat peste cap”, afirma presedintele societatii Semanatoarea, Ioan Radulea. Chiar daca Ordonanta nr. 36/ 1999 a iceput sa-si produca efectele ceva mai tirziu fata de data emiterii ei, totusi a isemnat ceva pentru producatorii de utilaje si masini agricole. „Ultima jumatate a anului trecut a fost multumitoare pentru noi. Am vindut 70 de combine de recoltat cereale. in conditiile i care pretul unei combine este itre 850 milioane lei si 1,5 miliarde de lei, i functie de marime si echipamentele cu care este dotata, eliminarea subventilor iseamna dezastru pentru industria noastra. Pentru ca producatorii agricoli nu vor mai putea cumpara masini agricole fara un sprijin financiar”, sustine Radulea.
Ar mai fi totusi milionul de lei acordat recent de la bugetul statului producatorilor agricoli pentru fiecare hectar de teren lucrat. Guvernul a sugerat ca acesti bani vor putea fi folositi fie pentru lucrarile din campaniile agricole, fie pentru achizitionarea de seminte, utilaje agricole etc. „Cu o bucatica, daca e nevoie, se cumpara tractoare, cu o bucatica, daca trebuie, se reia procesul de irigatii, se foloseste pentru saminta s.a.m.d.”, sustine ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. insa daca tinem cont de faptul ca i Rominia terenurile agricole sunt farimitate, este greu de crezut ca milionul de lei/ha va putea fi un ilocuitor direct al subventiilor la creditele din agricultura.
Eliminarea subventiilor acordate de stat la dobinzile creditelor agricole va avea efecte directe i costul produselor agricole. „Se stie foarte clar ca societatile din agricultura sunt decapitalizate. Bani pentru procurarea de masini agricole noi nu au, iar repararea celor vechi costa din ce i ce mai scump. Fara subventii acordate de stat, agricultorii nu vor face fata greutatilor. Lucrarile agricole au si ele costuri din ce i ce mai mari. L
Iunie, ultimul bal
15 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 15 martie 2001, 14:00
Ordonanta de urgenta nr. 36/ 1999, prin care statul acorda un sprijin agricultorilor pentru achizitionarea de tractoare, combine, masini si utilaje agricole, precum si de instalatii pentru irigat din productia interna, a fost abrogata. Dar pina la data de 1 iulie a.c., cind ordonanta isi va mai produce efectele, agricultorii mai pot contracta credite cu dobinda subventionata la BRD, BCR si CEC.Un raport recent al FAO catalogheaza tara noastra ca fiind una dintre cele mai slab dezvoltate state di
Etichete: agricole,
arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook