Iurie Roșca, fost vicepreședinte al Parlamentului din Republica Moldova, analist și publicist, are o perspectivă critică asupra politicii globale, subliniind controlul centralizat al politicilor și prognozând schimbări majore în viitorul apropiat.
Iurie Roșca critică centralizarea puterii și manipularea prin alegeri aparent democratice
Acesta are o viziune pesimistă asupra politicii globale actuale, criticând centralizarea puterii și manipularea maselor prin alegeri aparent democratice.
Iurie Roșca argumentează că toate politicile globale sunt orchestrate de o centrală unică, fie că este vorba despre politica economică, financiară, statutul Băncii Naționale, regimul de liber schimb, agenda climatică sau politicile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). El sugerează că această centralizare face ca alegerile și prezența în parlamente să fie irelevante în fața unor forțe mai mari care controlează cu adevărat direcțiile politice și economice ale lumii.
În opinia lui Roșca, prezența stridentă în parlamente sau în funcții elective nu poate opri diversele „războaie non-militare” care au loc la nivel global. El consideră că aceste poziții politice sunt adesea doar un mijloc de manipulare a maselor credule și a așa-ziselor elite intelectuale.
„Toate politicile în lume sunt făcute sub bagheta aceleiași centrale că este vorba despre politică economică, că este vorba despre politică financiară, că este vorba despre statutul Băncii Naționale, că este vorba despre regimul de liber schimb în economie, că este vorba despre impunerea agendei climatice, că este vorba de la aderarea la politicile Organizației Mondiale a Sănătății sau mai larg poftim Agenda 2030 valabilă în egală măsură pentru țările NATO și țările BRICS sau pentru toate țările membre ONU care sunt 1197 194 de țări. Despre ce vorbim noi care alegeri, bă, fraților?”, a declarat acesta, potrivit noi.md.
Roșca prevede schimbări majore în structura societății globale
Iurie Roșca crede că lumea de mâine nu va fi rezultatul unui scrutin electoral de succes, ci va fi modelată de forțe non-liberale și non-capitaliste. Aceste schimbări vor marca o îndepărtare radicală de civilizația bazată pe bani și tehnocrație.
„Lumea de mâine dacă va exista încă o dată va fi una non liberală, non capitalistă, departe sau la cealaltă extremitate în raport cu civilizația banilor. Și se va naște pe ruinele acestei lumi, care deja nici măcar nu este în esența ei tehnocratică și transumanistă”, a mai spus Roșca.
Iurie Roșca critică profund societatea modernă, afirmând că aceasta nu mai respectă valorile tradiționale și conservatoare. El menționează probleme precum avorturile, feminismul și schimbarea rolurilor tradiționale ale femeilor și bărbaților, văzând acestea ca simptome ale declinului societății contemporane.
„Ce fel de tradiționaliști conservatori mai suntem noi? Deci, în momentul în care ne vom da seama că prințul acestei lumi dirijează balurile electorale și că toate aceste scamatorii n-au nicio relevanță decât de manipulare a maselor credule și ale pretinșilor intelectuali, până atunci n-am făcut nimic. Vin marile provocări, se rostogolesc peste noi marile încercări ale vremii de astăzi, iar noi ne îmbătăm cu apă de ploaie, că uite cât a luat Marine Le Pen”, a spus Roșca.