“Parchetul a fost supus unei presiuni politice și de partizanat fără precedent din partea președintelui și a formațiunilor politice care îl slujesc. Rumen Radev vorbește despre lumină, dar se aliază cu întunericul, cu oameni precum “Craniul” (aluzie la controversatul om de afaceri bulgar Vasil Bijkov-n.trad.) și alți cu oligarhi bulgari și politicieni corupți care au jefuit țara”, a anunțat procurorul-general al Bulgariei, Ivan Geshev, într-o declarație specială, după ce, anterior, președintele Radev a cerut scoaterea mafiei din Parchet. Geshev i-a reunit la Palatul de Justiție pe șefii de la aproape toate parchetele din țară, precum și reprezentanți ai Colegiului procurorilor și pe cei de la Consiliul Judiciar Superior, pe cei ai Asociației Procurorilor și ai Camerei Anchetatorilor. Cu o voce tremurândă, el a lăsat să se înțeleagă că urmărirea penală este gata să formuleze acuzații la adresa lui Radev, fie după ce Curtea Constituțională se va fi pronunțat cu privire la interpelarea făcută, fie după expirarea mandatului președintelui.

Geshev a anunțat, de asemenea, că Comisia Europeană, Parlamentul European și ambasadorii țărilor din UE vor fi informați despre presiunile asupra Procuraturii de la Sofia.

“Radev ar trebui să întruchipeze unitatea națiunii și eu spun Radev, pentru că atunci când el a mers la Partidul Socialist Bulgar (BSP) cu doamna Cornelia Ninova, cu „Da, Bulgaria”, cu Democrați pentru o Bulgarie Puternică, cu ABV, cu euro-stânga bulgară, cu Mișcarea 21, cu doamna Maia Manolova, care nu și-a făcut încă un partid, precum și cu Yolo Denev, care, de asemenea, nu a făcut încă un partid, Radev a devenit un politician bulgar obișnuit de tranziție”, a spus Geshev, potrivit segabg.com.

„Suntem aici pentru a spune că procurorii, anchetatorii și personalul judiciar din Bulgaria se mândresc cu faptul că lucrează pentru cetățenii bulgari, nu pentru cei care s-au contopit cu mafia politică și cu oligarhii, din cauza cărora Bulgaria continuă să fie cea mai săracă țară din Uniunea Europeană”, a adăugat el. Și a subliniat că procuratura va continua să funcționeze în același mod și nimic nu o va opri – nici „miliardele oligarhilor investiți în mass-media și politicieni, nici măcar amenințările împotriva procurorilor și a familiilor acestora”.

El a repetat ceea ce a scris recent pe Twitter – “că este timpul ca „în afară de cetățenii bulgari săraci, în închisori să intre și oligarhii și politicienii care i-au jefuit”.

Anterior, pentru Nova TV, procurorul general Geshev a calificat drept triste acțiunile recente ale președintelui, care a solicitat eliminarea mafiei din Parchet și din cadrul puterii executivă de la Sofia. „El s-a alăturat lui Ivan Kostov, e printre oamenii care atacă Parchetul și merge pe drumul lor. Drumul celor care au privatizat și au închis fabricile. Dacă crede că în calitate de președinte este datoria sa și e ceva corect, eu nu pot să intervin în judecata lui”, a explicat Geshev, precizând că: “Nu voi spune președintele, ci domnul Radev, se urcă în spinarea Parchetului”.

Potrivit acestuia, șeful statului „greșește cu ceva” atunci când spune că mafia se află în Parchet, pentru că în toate țările mafia e în politică. „Sunt măgulit de afirmațiile care sunt minciuni directe sau atacuri hibride că există un potențial ca în 3 ore să se organizeze și desfășoare o operațiune de o astfel amploare la administrația prezidențială. La aceste proceduri preliminare ale procuraturii militare se lucrează încă de la sfârșitul lunii mai, deciziile instanței privind perchezițiile sunt de duminică. Permisiunea tribunalului districtului militar este de luni sau marți”, a spus Ivan Geshev.

Procurorul-general al Bulgariei a reiterat ferm că nu-i pasă ce spun politicienii și nu își va conforma acțiunile cu eventuale consecințe politice. Geshev a anunțat, de asemenea, că timpul intangibililor a expirat și nu vor exista iertări sau standarde duble, indiferent dacă este vorba de un ministru sau un consilier prezidențial. „Vă amintesc cum a ieșit Neno Dimov de la Ministerul Mediului. Se pare că lumina la care făcea apel președintele nu este îndreptată în afara instituției prezidențiale”, a comentat procurorul general.

Întrebat dacă va demisiona, așa cum cer protestatarii, Geshev nu a văzut niciun motiv pentru asta. “De ce să demisionez? Pentru că fraudele telefonice au dispărut? Că va exista un declin al criminalității domestice? Că zeci de oligarhi sunt în arest? Că îmi fac treaba?!”, a întrebat el retoric.

„Noi avem obligația de a rezista atacurilor. Este timpul ca această pagină de jafuri să se închidă. Este timpul să reînviem statul și Bulgaria să fie din nou puternică”, a continuat Geshev să vorbească patetic. „Stau de partea cetățenilor care doresc ca închisorile să nu fie pline de asistați social, ci de cei care au jefuit statul bulgar, care cred că sunt de neatins, care plătesc politicienii și mass-media. Nu știu dacă vor intra în închisoare, aceasta este competența instanței. Parchetul nu emite sentințe. O parte a instanței este influențată de idei anarho-liberale și consideră că se află în partea stângă a lui Dumnezeu și nu poate fi analizată. Această teză este greșită”, a declarat procurorul general.