Un nou conflict va afecta prețurile petrolului
Prețul petrolului se situează în prezent în jurul valorii de 76 de dolari pe baril, cu 38% din valoarea maximă a ultimilor 5 ani. În contextul tensiunilor geopolitice actuale, mulți se întreabă de ce prețul petrolului nu a explodat.
Un răspuns este oferta. Anul trecut, Statele Unite au produs 12,9 milioane de barili pe zi, mai mult decât orice națiune. Mai mult, producția globală totală este de așteptat să atingă un nivel record de 102,7 milioane de barili pe zi în acest an, o parte din această creștere provenind din țările non-OPEC.
Guyana, un jucător relativ nou pe piața petrolului și a gazelor
După cum arată site-ul Advisorperspectives, Columbia urmărește să crească producția de petrol la peste un milion de barili pe zi pe termen scurt. Apoi mai este Guyana, un jucător relativ nou pe piața petrolului și a gazelor.
Producția Guyanei va ajunge la 860.000 de barili pe zi la sfârșitul anului viitor. ExxonMobil, care conduce sectorul petrolier din Guyana, prevede că producția va ajunge la 1,3 milioane bpd până în 2027.
ExxonMobil a făcut prima descoperire importantă de petrol în Guyana, în 2015. De atunci, se află în parteneriat cu Hess – pe care Chevron încearcă să o cumpere – și cu CNOOC, deținută de China, făcând descoperiri impresionante de petrol și gaze în blocul offshore Stabroek. Estimările pentru resursele totale recuperabile de petrol și gaze naturale din Guyana au crescut la 11 miliarde de barili.
Micuța națiune sud-americană are acum economia cu cea mai rapidă creștere din lume datorită petrolului.
O dispută regională amenință potențialul mici națiuni din America de Sud
Cu toate acestea, o dispută regională în jurul resurselor sale profitabile amenință acest potențial.
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a folosit o serie de manevre legale (vot, redesenarea hărților oficiale, eliberarea de noi pașapoarte) pentru a încerca să anexeze regiunea Essequibo din Guyana, bogată în petrol, care reprezintă peste jumătate din națiune.
Maduro continuă să consolideze prezența militară a Venezuelei în regiunea de graniță. În același timp, SUA și-au afirmat angajamentul față de suveranitatea Guyanei, criticând guvernul de la Caracas și oferind țării sprijin militar explicit.
Rusia și China pândesc la colț
În tot acest timp, Rusia și China nu stau cu mâinile în sân. Maduro l-a informat pe președintele Vladimir Putin, folosind o campanie de dezinformare legată de disputa teritorială. China, la rândul său, e bine poziționată pentru a ajuta Venezuela să opereze resursele de petrol și gaze din Essequibo, dacă va prelua controlul asupra regiunii.
Un conflict regional ar putea obliga SUA să intervină și să apere interesele considerabile ale companiilor americane și ale acționarilor lor.
Guyana și Venezuela au fost implicate într-o dispută de ani de zile cu privire la granițe, care s-a intensificat după prima descoperire de petrol efectuată de ExxonMobil, în urmă cu opt ani. În timp ce Guyana spune că granița cu Venezuela a fost stabilită de un tribunal de arbitraj în 1899, Venezuela susține că Essequibo formează o frontieră naturală recunoscută la momentul independenței față de Spania.
În aprilie 2023, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a decis că are jurisdicție asupra acestei chestiuni, care ar putea determina ce țară are drepturi asupra teritoriului. CIJ a ordonat guvernului venezuelean „să se abțină de la orice acțiune care modifică situația actuală din Essequibo” . De asemenea, a cerut ambelor părți „să se abțină de la orice acțiune care ar putea agrava sau extinde disputa teritorială”.