„Belgia nu va face din nou un uriaş cadou Amazon”, remarcă „Le Soir”. „După un arbitraj final”, guvernul lui Alexander De Croo a decis sâmbătă să permită librăriilor să rămână deschise în timpul perioadei de izolare, la fel ca alte magazine considerate esenţiale, ca băcănii, supermarketuri, staţii de benzină sau magazine de bricolaj, scrie cotidianul belgian.
Ele vor trebui doar să respecte aceleaşi precauţii sanitare şi nu vor putea organiza evenimente sau să lase copii în eventuale spaţii de joacă.
”Cultura are un rol uriaş de jucat”
În prima perioadă de izolare, guvernul belgian a închis librăriile. Dar de astă dată a considerat necesar să la menţină deschise pentru a ajuta populaţia să depăşească această a doua perioadă de izolare şi a „păstra în viaţă această formă de cultură”, notează „Le Soir”.
„Ni se pare esenţial să dăm atenţie celor mai fragili, dar şi la nivelul sănătăţii mintale a tuturor belgienilor. Cultura are un rol uriaş de jucat în această privinţă”, a explicat viceprim-ministrul Georges Gilkinet cotidianului belgian.
„Pentru că nimic nu este mai bun decât să deschizi o carte ca să evadezi din situaţia cumplită în care trăim”, a mai spus el, scrie COURRIER INTERNATIONAL.
Primarii din Franţa pregătesc o iniţiativă comună
Invers, Franţa a decis să închidă librăriile în a doua perioadă de izolare, provocând furia lumii culturii şi a multor francezi. 250 de scriitori, studenţi şi librari au publicat un manifest cerându-i lui Macron şi guvernului francez să revină asupra deciziei, a relatat sâmbăta cotidianul spaniol „ABC”.
Într-un interviu acordat „Journal du Dimanche”, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a afirmat că primarii din Franţa pregătesc o iniţiativă comună pentru a autoriza redeschiderea magazinelor de proximitate obligate să se închidă.
Sâmbătă, mai mulţi edili, la Dijon, Clichy-la-Garenne sau Yerres, între altele, au adoptat deja decizii care permit deschiderea anumitor magazine, printre care librăriile.