Creștin ortodocși se întreabă dacă au voie să spele haine de Izvorul Tămăduirii, care este cinstit în cursul zilei de vineri, 21 aprilie. Tradițiile și obiceiurile din popor ne oferă un răspuns clar.
Mai precis, oamenii nu au voie să spele hainele murdare în ziua în care este cinstit Izvorul Tămăduirii, fiind vorba despre un praznic trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie.
Tradițiile din popor ne arată că astăzi nu se coase și nu se muncește
Acest lucru poate fi făcut abia în ziua următoare. Mai mult, tradițiile din popor ne arată că astăzi nu se coase și nu se muncește, iar cei care nu respectă acest lucru se vor confrunta cu boli.
Amintim că preoții sfințesc apele și casele în timpul acestui mare praznic, astfel încât oamenii să fie feriți de necazuri.
Ce rugăciune putem rosti astăzi?
De asemenea, credincioșii pot rosti astăzi o rugăciune puternică, care este adresată Fecioarei Maria.
„Preacurata, preanevinovata, preamilostiva, prealăudata, pururea Fecioară Născătoare de Dumnezeu Mărie, izvor al dumnezeieștii tămăduiri, grabnic ascultătoare și eliberatoare, apărătoare nebiruită a creștinilor, mijlocitoare statornică către făcătorul, nădejdea, acoperământul și ajutorul celor ce aleargă la ține, îți cer dumnezeiască ta înțelegere.
Nimeni din cei ce au venit la ține nu a ieșit afară lepădat, curată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, ci, cerând harul, a primit darul cererilor celor de folos. Și noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, intrând cu nevrednicie în preacurata ta casă, în această sfântă mânăstire, alergăm către ține, scăparea noastră, apărătoarea noastră, nădejdea, acoperământul, ajutorul nostru, iar tu, că Maica noastră duhovnicească, preaiubitoare și preamilostiva asculți cererile noastre. Amin”.
Creștinii de pretutindeni fac pachete pe care le dau de pomană
Totodată, în dimineața zilei în care este prăznuit Izvorul Tămăduirii se bea Agheasma Mică. Potrivit tradițiilor și obiceiurilor din popor, se spune că aceasta ferește oamenii de boală.
Mai mult, credincioșii de pretutindeni fac astăzi pachete pe care le dau de pomană pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.
Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.