Recent, fondatorul grupului de comerț electronic Alibaba, Jack Ma, a reapărut în public la Hong Kong. Acesta a fost absent pentru o lungă perioadă de timp din cauza declanșării unor investigații ale autorităților de reglementare chineze privind afacerile sale.
Jack Ma a reapărut în public. Fondatorul Alibaba a fost văzut în Hong Kong
Surse apropiate situației, citate de Reuters, spun că Jack Ma a avut în ultimele zile întâlniri cu mai mulți parteneri. Miliardarul chinez a dus o viaţă discretă după un discurs susţinut în octombrie anul trecut la Shanghai, la care a criticat autorităţile financiare chineze. Discursul a declanşat un lanţ de evenimente care au avut ca rezultat respingerea unei megaoferte publice iniţiale a grupului său Ant.
Una dintre surse a declarat că vizita efectuată de Jack Ma în centrul financiar asiatic este prima din octombrie anul trecut. Compania Alibaba nu a răspuns imediat la comentarii.
Surse apropiate situației mai spun că miliardarul s-a întâlnit în ultima săptămână. la masă, cu ”câţiva” asociaţi.
Miliardarul, care locuieşte în majoritatea timpului în oraşul chinez Hangzhou, unde se află sediul central al imperiului său de afaceri, deţine cel puţin o locuinţă de lux în fosta colonie britanic, unde se află şi sediile unora dintre operaţiunile sale offshore.
Cum vrea China să-l anuleze pe Jack Ma
Beijingul se teme mai nou că și școala de afaceri fondată de Ma ar putea deveni teren propice pentru adversarii politici. Soluția: tactica pământului pârjolit. Dezmembrarea „calului Jack Ma Inc.” de către Beijing continuă, potrivit Forbes.
Beijingul distribuie unele dintre cele mai profitabile felii ale afacerii lui Ma către noii „parteneri”, inclusiv către una dintre companiile cele mai corupte din punct de vedere financiar din toată China.
Răsturnarea bruscă a situației averii sale a fost șocantă. Bunurile lui Ma au fost confiscate și „restructurate” („rectificat” este cuvântul englezesc folosit ca traducere pentru orice verb din chineză care descrie ceea ce Beijingul face oamenilor de afaceri).
Sancțiuni antitrust
În aprilie, o amendă „record” de 2,8 miliarde de dolari a fost dată companie lui Jack Ma, Alibaba, pentru încălcări ale regulilor antimonopol. Suma în dolari a apărut mult mai mică decât daunele financiare cauzate de IPO-ul Ant Ant, iar unii observatori au respins-o.
Compania a fost acuzată că „a abuzat de poziția sa dominantă pe piață” și i s-a ordonat să-și„ rectifice ”comportamentul” și „să-și micșoreze afacerea”.
„Pedeapsirea Alibaba este o mișcare de a standardiza dezvoltarea companiei și de a o duce pe calea cea bună, de a purifica industria și de a proteja concurența loială pe piață”. Declarația, cu accente orwelliene, despre „protejarea concurenței loiale”, pare total aiurea în gura comuniștilor.
Autoritățile chineze au trecut și la alte sancțiuni, care par minore, dar dovedesc ostilitatea Beijingului chiar și în chestiuni meschine.
De exemplu, browserul de internet, extrem de popular al companiei, numărul 2 pe piața chineză, cu peste 400 de milioane de utilizatori activi, a fost șters, în martie, la insistența Beijingului din magazinele de aplicații ale companiilor de telefonie mobilă.