Jafurile la bănci încep să devină mai dese în România. Avertisment ANERSFR în prag de Sărbători

jaf bancă, geantă cu bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Asociația Națională a Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică (ANERSFR) a atras atenția cu privire la trendul crescător al jafurilor în mediul bancar, după ce un bărbat a jefuit o bancă din Călărași în doar 40 de secunde.

Trend crescător al jafurilor în mediul bancar

Potrivit ANERSFR, știrea din data de 3 decembrie, referitoare la un jaf produs la o bancă din municipiul Călărași, „Atac armat la o bancă din municipiul Călărași: Un bărbat a scos pistolul de sub geacă și a cerut bani”, reflectă un trend crescător al jafurilor în mediul bancar. Instituția a subliniat că, deși băncile sunt percepute ca deținând volume mari de numerar, această realitate nu mai este valabilă în prezent.

Consiliul Director a atras atenția asupra creșterii riscurilor asociate operațiunilor cu numerar, subliniind necesitatea unei revizuiri și actualizări a măsurilor de securitate. De asemenea, a evidențiat importanța instruirii corespunzătoare a operatorilor implicați în gestionarea numerarului pentru a preveni incidentele și pentru a spori siguranța operațiunilor, a mai precizat sursa citată.

ANERSFR a mai subliniat că, în perioada sărbătorilor, tentația comiterii de infracțiuni pentru obținerea rapidă a unor venituri mari crește semnificativ. Instituția a atras atenția asupra necesității instruirii personalului care gestionează operațiuni cu numerar, insistând asupra vigilenței sporite în timpul acestor activități. Aceasta a recomandat ca plățile și depozitarea să fie realizate fără expunerea vizibilă a sumelor sau utilizarea sertarelor neasigurate.

Momentele ideale pentru comiterea unui jaf

Studiile de specialitate arată că momentele critice, cum ar fi deschiderea și închiderea agențiilor, când se efectuează procesări și transferuri interne, sunt cele mai vulnerabile la jafuri. Controlul acestor riscuri necesită implementarea unor măsuri adecvate și eficiente de securitate, care să diminueze atât prejudiciile materiale, cât și riscurile de vătămare a angajaților.

În analiza înregistrărilor video apărute pe rețeaua de Facebook referitoare la incidentul din Călărași, ANERSFR a evidențiat o neglijență evidentă a angajaților băncii, cauzată de nerespectarea procedurilor de securitate, cum ar fi efectuarea operațiunilor de numărare cu ușa deschisă și lăsarea sertarelor cu sume de valută și lei neasigurate.

ANERSFR a recomandat responsabililor de securitate din rețelele bancare să acorde o atenție sporită instruirii personalului și controlului respectării procedurilor de securitate, precum și revizuirii analizelor de risc, pentru a reduce semnificativ riscurile de securitate fizică în această perioadă.

SURSA FOTO: Dreamstime

Un bărbat a jefuit o bancă în doar 40 de secunde

Un bărbat a reușit să comită un jaf la o bancă din Călărași în doar 40 de secunde. Întregul incident a fost capturat de camerele de supraveghere ale băncii, însă, până în prezent, polițiștii nu au reușit să identifice și să localizeze făptașul.

Bărbatul, îmbrăcat complet în negru și purtând o cagulă care îi ascundea fața, a intrat în banca situată în centrul orașului Călărași, cu puțin timp înainte de încheierea programului de lucru. Imaginile capturate de camerele de supraveghere arată cum acesta analizează rapid zona pentru câteva secunde, după care trece la punerea în aplicare a planului său.

Individul a intrat direct în zona casieriei, amenințând angajații cu un pistol pentru a-i forța să colaboreze. Sub presiune, acesta a umplut o sacoșă de rafie cu bani, apoi a părăsit rapid banca. Într-un timp record de doar 40 de secunde, a reușit să plece cu o pradă consistentă: 20.000 de euro și 140.000 de lei.

Angajații au acționat rapid, apăsând butonul de panică, însă echipajul firmei de pază, ajuns la fața locului, nu a reușit să-l prindă pe hoț. În cele din urmă, aceștia au alertat poliția pentru a interveni.

”S-a constituit o echipă operativă complexă formată din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Poliţiei Municipiului Călăraşi, care efectuează cercetări în vederea identificării persoanei şi pentru stabilirea situaţiei de fapt”, au transmis reprezentanții IPJ Călărași.

Timp de câteva ore, polițiștii au desfășurat cercetări amănunțite și au colectat probe de la fața locului, însă până în prezent hoțul nu a fost prins. Pentru a-l depista, autoritățile au instituit filtre la toate ieșirile din Călărași, însă, până la această oră, individul nu a fost identificat.