Furnizorul principal este un afacerist care a fost amendat în trecut pentru trucarea de licitații cu armament. Dinu Solojan, patronul firmei Transcarpat Sportours International, care înarmează Jandarmeria, se apăra cu retorica PSD: ar fi fost victima unui complot coordonat de SRI pentru a-i defavoriza compania în beneficiul străinilor.

Așadar, cât a costat armamentul cu care Jandarmeria Română a făcut ravagii în Piața Victoriei?

Muniția folosită de autorități a costat 13 milioane de lei, potrivit Riseproject.ro.

Primul contract valorează 4.978.600 de lei. Aproape 640.000 de lei s-au dus către Romarm, compania națională specializată în producția de armament, care a vândut Jandarmeriei „grenade de mână cu efect IL. ” De la Romarm au venit și grenadele luate în februarie 2017.

Partea leului, adică mai bine de 4,3 milioane de lei, s-a dus către SRL-ul, Transcarpat Sportours International.

Al doilea contract-cadru, în valoare de peste 8,1 milioane de lei, se duce în totalitate către Transcarpat pentru „Achiziția anumitor categorii de muniții – „Cartuș cal. 7,65 x 17 mm”, „Cartuș cal. 9 x 18 mm” și „Cartuș cal. 9 x 19 mm””.

Firma, cu sediul într-un apartament din Sectorul 2, s-a angajat ca, în schimbul milionului de euro primit, să furnizeze Jandarmeriei „cartușe 38 mm ILF”, adică dispozitive iritante, lacrimogene și fumigene.

SRL-ul a fost înființat în 2003 si e controlat azi de Dinu Solojan (70% din participatii) și de Bogdan Diaconu (20%).

Transcarpat s-a axat de la început pe afaceri cu muniții și armament. În 2013, la 10 ani de activitate, firma a fost amendat de Consiliul Concurenței alaturi de alte trei companii (J.P. Sauer & Sohn din Germania, San Swiss Arms din Elveția și Brugger & Thomet din Elveția).

 

Împreună, ar fi format un cartel, acționând concentrat pentru a-și împărți licitațiile publice organizate de Ministerul Apărării în așa fel încât să nu mai concureze una în fața celeilalte.

De „diligențe” s-ar fi ocupat firma românească, împuternicită de celelalte trei pentru a le reprezenta la licitații în România.

Cele patru entitati au fost amendate în total cu 2,8 milioane de euro. În 2016, Curtea de Apel București a anulat amenda dată de Consiliul Concurenței. Sentința nu-i definitivă.

Tot in 2016, patronul Dinu Solojan a depus mai multe denunțuri la DNA împotriva lui Florian Coldea, deja fost prim-adjunct al SRI, precum și împotriva altui adjunct al SRI, generalul George Voinescu.

Acuzațiile lui Solojan au fost tratate pe larg de luju.ro, portal-satelit al grupului media Intact deținut de Dan Voiculescu.

Fortele de ordine imprastie gaze lacrimogene incercand sa disperseze manifestantii aflati in Piata Victoriei, in timpul protestului impotriva guvernului si a coalitiei guvernamentale, protest convocat de cetatenii romani rezidenti in strainatate, “Protestul Diasporei”, vineri 10 august 2018, in Bucuresti.

Pe lângă afacerile cu arme, Solojan a fost implicat în alte patru firme, cu profile diverse – de la excursii offroad la publicitate. Toate însă au fost radiate sau dizolvate, singura afacere viabilă rămânând furnizarea de echipament militar și muniții.

Dinu Solojan nu a putut fi contactat până la ora publicării, dar am vorbit cu asociatul său minoritar, Bogdan Diaconu.

“Nu vă pot spune exact ce s-a folosit aseară. Nu avem idee cum folosesc ei echipamentele de la noi, nu avem competență pe parte operațională”, a subliniat Diaconu.  

Altfel, jandarmii s-au asigurat încă din mai 2012 că se pot apăra de propriile gaze lacrimogene si iritante, cumparand măști de protectie cu peste 75.000 de lei de la filiala românească a producătorului german Draeger.