Constatând că nu prea sunt profitabile şi sunt folosite mai curând de rudele şi prietenii angajaţilor decât de clienţi, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, preferă să transforme cabanele Romsilva în cazărmi decât să le vândă.

Amplasamente de ex­cep­ţie, spaţii de cazare generoase, clasificări de nivel maxim – sunt doar trei dintre motivele care ar determina un investitor să cumpere cabanele Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva. Iar faptul că o parte din ele reprezentau locurile preferate de şedere ale lui Nicolae Ceauşescu în peregrinările lui prin ţară poate multiplica interesul potenţialilor cumpărători. În urmă cu două săp­tămâni, re­pre­zentanţii Ministerului Agriculturii afirmau că intenţionează să vândă o parte din cabanele Romsilva, pe motiv că nu aduc profit. Aceasta, în condiţiile în care 60 de unităţi ale regiei, proaspăt renovate, fuseseră introduse în urmă cu un an în circuitul turistic. Numărul total al cabanelor în care Romsilva oferă servicii de cazare este de 214. În momentul când anunţa lansarea celor 60 de cabane pe piaţa turismului, instituţia estima că va avea încasări de 900.000 de euro din activitatea turistică pentru 2008. Veniturile efectiv realizate au  însumat însă numai 680.000 de euro, aferente unor cheltuieli totale (pe activitatea turistică) de 1,6 milioane de euro.

Unele cabane sunt situate pe terenuri foarte scumpe, iar cele de pe Valea Prahovei sau din Păltiniş şi-ar fi găsit în mod cert cumpărători. Cine să fi fost clienţii? „Doar cei conştienţi de valoarea lor, adică vânătorii şi cei care au avut ocazia să treacă prin aceste cabane, pre­cum şi cei care vor să cumpere ieftin sunt posibili cumpărători ai uni­tă­ţilor“, spun cei de la Romsilva.

Despre planul recent abandonat de vânzare a caba­nelor, fiecare dintre părţile implicate are o variantă. Directorul general al Romsilva, Florian Munteanu, susţine că intenţiile de vânzare au vizat doar cabanele construite după 1948, pe terenuri retrocedabile. „Noi analizăm situaţia cabanelor şi, dacă mai e nevoie, scăpăm de ele, din cauză că înregistrează pierderi, şi cheltuielile sunt enorme,“ spune Gheorghe Mohanu, director în cadrul Romsilva. „Un număr de cabane înregistrează pierderi, dar ele trebuie întreţinute, păzite 24 de ore din 24. Pentru cele care vor fi pe lista de vânzare, se vor organiza licitaţii.“

După înstrăinarea cabanelor, Romsilva ar putea construi altele

Deşi iniţial susţinuse ideea vânzării cabanelor, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, pare să se fi răzgândit. „Am vorbit despre scoaterea lor la vânzare, dar am constatat că vom avea nevoie să le cedăm celor de la Jandarmerie pentru a le folosi pentru birouri şi cazare“, a declarat, pentru Capital, ministrul.  „Lucrăm la un proiect de act normativ pentru ca aceste cabane să fie cedate Jandarmeriei, trebuie să stabilim modul lor de operare, paza, dotarea, logistica“, confirmă şi directorul general al Romsilva, Florian Munteanu, informaţia potrivit căreia 50-60 de cabane Romsilva vor deveni centre de comandă şi cazare pentru jandarmi.

Surse din cadrul Romsilva susţin însă că cedarea acestor cabane către Ministerul de Interne este doar un pas intermediar către vânzarea lor: „Ce vor face acum, pun jandarmii paznici la păduri? Un jandarm este plătit cel puţin dublu faţă de un pădurar.“

Sindicatul Regiei nu a fost de la bun început de acord cu ideea vânzării cabanelor. „Sper ca scoaterea la vânzare a cabanelor să fie doar o intenţie, care nu se va materializa“, spune Marian Stoicescu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Romsilva. „Aceste cabane au fost construite pentru vânătoare, nu au alt scop. Că se face şi silvoturism, înţeleg, dar numai atunci când nu e sezon de vânătoare. Dacă regia le scoate la vânzare, atunci trebuie să construiască altele“, spune Stoicescu.

Vânătorii au adus în 2008 regiei 3,5 milioane de euro

El adaugă că aferent unităţilor de cazare, în patrimoniul regiei există 572 de fonduri de vânătoare, pe şase milioane de hectare de teren. Anul trecut, Romsilva a încasat 3,5 milioane de euro din acţiuni vânătoreşti.

În 2008, în cabanele Romsilva au poposit 6.331 de vânători străini şi 251 de vânători români. La un tarif mediu de cazare de 30 de euro, regia ar fi încasat aproximativ 200.000 de euro numai din asemenea servicii, pentru o singură noapte de şedere; în mod normal, însă, şederea se întinde pe durata unui weekend. „Activitatea de închirire a cabanelor este cea de-a doua care aduce profit pentru Romsilva, după masa lemnoasă. În plus, nu acesta era momentul în care să le vândă, acum când piaţa imobiliară este blocată“, argumentează Stoicescu.

Directorul Romsilva, Gheorghe Mohanu, afirmă că unele cabane nu mai au nici fond de vânătoare, nici pădure şi că Ministerul Agriculturii a cerut analizarea situaţiei. „Unora dintre aceste unităţi de cazare nici măcar nu li se poate pretinde profit, dar nici nu pot fi lăsate pentru rudele şi cunoştinţele angajaţilor regiei“, îşi explică decizia ministrul Ilie Sîrbu.

151-27773-10_gheorghemohanu_12_evz.jpg«Noi analizăm situaţia cabanelor şi, dacă mai e nevoie, scăpăm de ele, din cauză că înregistrează pierderi, şi cheltuielile sunt enorme.»
Mohanu Gheorghe, director, Romsilva

Punct ochit, punct lovit! Mai mult de 50 dintre cabanele de vânătoare Romsilva vor trece în portofoliul Ministerului de Interne, după ce s-a luat decizia de a le transforma în unităţi de comandă şi de cazare pentru Jandarmeria Română.

920.000 de euro este valoarea pierderilor înregistrate de Romsilva în anul 2008, din urma activităţii de exploatare a cabanelor de vânătoare ale regiei

151-27774-10_iliesarbu_12_cc.jpg«Unora dintre aceste unităţi de cazare nici măcar nu li se poate pretinde profit, dar nici nu pot fi lăsate pentru rudele şi cunoştinţele angajaţilor regiei.»
Ilie Sîrbu, ministrul agriculturii