O echipă de ingineri de la Institutul naţional de ştiinţă industrială avansată şi tehnologie din Japonia (AIST) a creat albine drone care polenizează flori. Pentru realizarea acestui device, inginerii niponi au folosit păr de cal, drone de 100 de dolari bucata şi un gel lipicios, scrie portalul techly.com.au.
Dronele zboară în apropierea florilor şi culeg polenul cu ajutorul gelului lipicios, după care mută polenul din floare în floare, scrie Agerpres.
Portalul Popular Mechanics relatează că inginerul nipon Eijo Miyako, chimist la AIST, a creat gelul respectiv din întâmplare în anul 2007 şi după ce aproape un deceniu nu l-a întrebuinţat la vreun experiment, îl foloseşte în prezent în proiectul albinelor roboţi.
Miyako este coordonatorul proiectului albinelor-drone care polenizează flori. Într-un clip demonstrativ se poate vedea cum o astfel de dronă a polenizat cu succes un crin japonez. Reuşita inginerilor niponi ar putea fi soluţia pentru polenizarea a numeroase specii de plante după ce s-a relatat că foarte multe albine mor din cauze necunoscute.
În 2014, revista Time relata despre un studiu realizat de Şcoala de sănătate publică a Universităţii Harvard care indica faptul că pesticidele din plante ar putea reprezenta cauza dispariţiei albinelor. Pesticidele ar fi cauza Anomaliei Colapsului Coloniei (CCD – Colony Collapse Disorder), fenomen ce se manifestă prin dispariţia bruscă a coloniilor de albine.
Un alt factor ar putea fi schimbările climatice. Un studiu din 2015 publicat în revista Science indica faptul că zeci de specii de bondari din SUA au fost afectate de pierderea habitatului şi creşterea temperaturilor.
Potrivit revistei The Australasian Beekeeper, populaţiile de albine din Australia sunt de asemenea în criză. Numărul albinelor este din ce în ce mai scăzut, apicultorii se confruntă cu boli care afectează albinele şi folosesc antibiotice în acest sens, dar acestea ar putea afecta mierea.
Dată fiind scăderea coloniilor de albine din diferite zone de pe glob, proiectul inginerilor niponi ar putea reprezenta o soluţie pentru polenizarea florilor în zonele părăsite de albine.