Dar, scrie NationalInterest, anunțul a provocat indignare la nivel mondial, inclusiv din partea raportorului special al ONU, Baskut Tuncak, care a reacționat: „Îndemn guvernul japonez să se gândească de două ori la moștenirea sa: cea de adevărat campion al drepturilor omului și al mediului, sau nu. Împreună cu lucrarea de promovare a dezarmării nucleare, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, am lucrat timp de decenii pentru a minimaliza daunele tehnologiei nucleare asupra sănătății, inclusiv prin vizitele la Fukushima, începând din 2011. Am concluzionat că planul Japoniei este nesigur și nu se bazează pe dovezi”.

11 martie 2011 este ziua în care un cutremur puternic, urmat de un tsunami devastator, au dus la topirea a patru mari reactoare nucleare de la centrala de la Fuskushima și la deteriorarea considerabilă a structurilor de izolare a reactorului. Apa a fost turnată deasupra reactoarelor deteriorate pentru a le menține reci, un proces în urma căruia devine foarte contaminată. În fiecare zi, 170 de tone de apă foarte contaminată sunt adăugate la centrala de la Fukushima. Iar de luna trecută, cantitatea de apă a ajuns la 1,23 milioane de tone. În prezent, această apă este stocată în peste 1.000 de rezervoare, multe construite în grabă și prost.

Dacă materialul radioactiv se scurge în mare, curenții oceanici îl pot dispersa pe suprafețe întinse. Radioactivitatea de la Fukushima a provocat deja o contaminare pe scară largă, chiar și a peștilor în largul coastelor Californiei.

De asemenea, radiațiile ionizante dăunează tuturor organismelor, provocând daune genetice, anomalii ale dezvoltării, tumori și fertilitate scăzută. Pe o suprafață de zeci de kilometri de-a lungul coastei de la centrala nucleară avariată, diversitatea și numărul organismelor marine au fost grav afectate sau chiar au dispărut.

Foarte nocivi sunt izotopii radioactivi (elemente chimice instabile) și care contaminează lanțul trofic, cum ar fi Cesiu-137 și Stronțiu-90.

Sistemul avansat de prelucrare a lichidelor îndepărtează substanțele radioactive din apă, dar nu poate filtra tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului pe care centralele nucleare îl diluează și îl aruncă împreună cu apa în ocean. Experții spun că tritiul este dăunător doar oamenilor, în doze foarte mari.

Guvernul japonez și operatorul reactorului intenționează să îndeplinească limitele impuse de reglementare pentru tritiu, prin diluarea apei contaminate. Dar acest lucru nu reduce cantitatea totală de radioactivitate eliberată în mediu.