Prima doză de vaccin pentru COVID-19 va fi administrată gratuit populației din Japonia, potrivit unui regulament al Ministerului Sănătății, care a primit în această vineri aprobarea grupului său de consilieri.
Regulamentul se referă doar la prima doză a unui potențial vaccin, într-un moment în care nu este încă clar câte vor fi necesare pentru a fi eficient, potrivit El Periódico.
Deocamdată, nu s-a stabilit dacă această politică va acoperi rezidenții străini din Japonia, a afirmat un oficial din domeniul sănătății în declarațiile colectate de agenția locală de știri Kyodo.
Guvernul a alocat un buget de 671,4 miliarde de yeni (5,45 miliarde de euro / 6,38 miliarde de dolari) pentru a încerca să asigure suficiente vaccinuri pentru prima jumătate a anului 2021 care să fie administrate întregii populații, estimată la 127 de milioane de oameni.
Țara asiatică a ajuns la un acord cu companiile farmaceutice AstraZeneca și Pfizer pentru a primi 120 de milioane de doze din fiecare vaccin pentru COVID-19, atunci când acestea își vor dezvolta cu succes vaccinurile, și negociază cu Moderna pentru încă cel puțin 40 de milioane de doze.
Concediul de paternitate va fi încurajat în Japonia
În altă ordine de idei, autorităţile japoneze vor să oblige companiile să îşi încurajeze angajaţii bărbaţi să intre în concediu de paternitate, într-un moment în care Guvernul de la Tokyo vrea să crească natalitatea, informează un articol publicat joia trecută în cotidianul Nikkei.
Doar 7% dintre angajaţii bărbaţi din Japonia şi-au luat concediu de paternitate în anul fiscal 2019. Guvernul de la Tokyo vrea să crească această cotă până la 30%, cum este în multe economii avansate. Comparativ, aproximativ 80% din bărbaţii eligibili din Finlanda îşi iau un astfel de concediu.
Companiile japoneze trebuie să permită şi în prezent bărbaţilor să îşi ia concediu de paternitate dar puţini fac acest lucru. Potrivit Nikkei, Ministerul Muncii vrea să introducă o serie de amendamente la legislaţia actuală, astfel încât companiile vor fi obligate să îşi informeze în mod concret angajaţii cu privire la posibilitatea de a-şi lua concediu de paternitate dacă doresc, scrie Agerpres.
Modificările vor fi incluse într-un o propunere de modificare a actualei legislaţii privind îngrijirea copilului, care ar urma să fie dezbătută de Parlament în următoarea sesiune. Un sondaj derulat de Ministerul Muncii arată că peste 60% dintre companiile japoneze nu îşi încurajează angajaţii bărbaţi să intre în concediu de paternitate.
Guvernul de la Tokyo vrea să schimbe imaginea negativă asociată cu bărbaţii care îşi iau concediu de paternitate. În luna ianuarie a acestui an, ministrul japonez al Mediului, Shinjiro Koizumi, a apărut pe prima pagină a ziarelor după ce a spus că vrea să îşi ia două săptămâni de concediu de paternitate, împărţite pe parcursul a trei luni.
Tot în încercarea de a stimula natalitatea într-o ţară cu una din cele mai îmbătrânite populaţii, noul premier japonez Yoshihide Suga a anunţat că vrea ca tratamentele de infertilitate să fie acoperite de asigurările de sănătate.