În perioada octombrie-decembrie 2012, Produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat un avans de 0,2%, comparativ cu perioada similară din 2011, după ce datele preliminare publicate în februarie indicau un declin de 0,4%.
În ritm trimestrial, economia niponă a avut creştere zero în ultimele trei luni din 2012, faţă de o scădere de 0,1% în raportul iniţial.
Revizuirea în creştere a datelor privind evoluţia Produsului Intern Brut al Japoniei reprezintă o veste bună pentru premierul Shinzo Abe, al cărui obiectiv este redresarea economiei şi deprecierea yenului.
În trimestrele doi şi trei din 2012 Produsul Intern Brut al Japoniei s-a contractat din cauza slăbirii cererii pentru exporturi, pe fondul turbulenţelor financiare din Europa, a aprecierii yenului şi a conflictului diplomatic cu China.
În ianuarie, rata şomajului în Japonia a scăzut la 4,2%, iar producţia industrială a înregistrat o creştere modestă de 0,1% comparativ cu luna precedentă.
Banca Centrală a Japoniei, al cărei rol este să vegheze asupra evoluţiei preţurilor şi să acţioneze în consecinţă, a fixat, la presiunile guvernului, o ţintă de inflaţie de 2% pentru acest an. Însă guvernatorul BoJ, Masaaki Shirakawa, a declarat presei că acest obiectiv nu va fi uşor de atins, subliniind că, şi în timpul bulei speculative din a doua jumătate anilor 1980, rata a medie a inflaţiei în Japoniei s-a situat la 1,3%. Cu excepţia unei scurte perioade între 2006 şi 2009, Japonia se confruntă de 15 ani cu fenomenul deflaţiei care încetineşte activitatea economică şi frânează investiţiile.
SURSA: Agerpres