‘Deşi iodul radioactiv are un timp de înjumătăţire scurt, de aproximativ opt zile, şi se descompune de la sine în câteva săptămâni, există riscul ca iodul radioactiv din alimente să fie absorbit de corpul uman’, a informat AIEA, recomandând populaţiei administrarea de pastile cu iodură de potasiu.
Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a declarat sâmbătă că nivelul radiaţiilor înregistrat în spanacul şi laptele produse în apropierea centralei de la Fukushima depăşeşte nivelul de siguranţă naţională.
Acesta a fost primul caz cunoscut de contaminare de la cutremurul şi tsunamiul care au devastat Japonia la 11 martie.
Cu toate acestea, nivelul ridicat de radiaţii nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană, a adăugat purtătorul de cuvânt.
AIEA a informat însă că iodul radioactiv ‘poate fi absorbit de glanda tiroidă, iar copiii şi tinerii care îl ingerează pot fi predispuşi la afecţiuni ale tiroidei’.

SURSA: Agerpres