Economia Japoniei se îndreaptă către cea mai mare recesiune din perioada de după Al Doilea Război Mondial. Producţia fabricilor nipone a scăzut, în decembrie 2008, cu 9,6%, eclipsând reducerea de 8,5% din luna anterioară. Producţia industrială totală a Japoniei a scăzut cu nu mai puţin de 16,6%, conform datelor pentru luna noiembrie. Totodată, NEC Corp., cel mai mare producător de computere din Japonia, a anunţat că va disponibiliza peste 20.000 de angajaţi, în condiţiile în care estimările financiare pentru anul trecut arată pierderi pentru prima dată în ultimii trei ani, iar Hitachi estimează o pierdere de 7,8 miliarde dolari pentru acest an, motiv pentru care ar putea diminua numărul angajaţilor cu 7.000.
Conform estimărilor Fondului Monetar Internaţional, economia niponă se va contracta cu 2,6% în 2009, aceasta fiind cea mai negativă prognoză din ultimii 65 de ani. Măsurile de contracarare a recesiunii pe care le mai au la dispoziţie autorităţile nipone sunt foarte limitate. Banca Japoniei a redus dobânda de referinţă până la 0,1% în luna decembrie, ceea ce înseamnă că o nouă tăiere de dobândă nu mai este posibilă. În prezent, se încearcă aprobarea unui plan de stimulare a economiei în valoare de circa 110 miliarde dolari, însă reducerile de personal nu vor putea fi stopate prin injectarea de lichidităţi. „Ne este din ce în ce mai mare teamă să prognozăm ce se va întâmpla în luna martie, când este sfârşitul anului fiscal“, spune Hiroshi Morikawa, analist senior al MU Investment Co., citat de Bloomberg, care adaugă că, probabil, vor fi necesare noi tăieri de personal şi investiţii.
Rata şomajului a urcat la 4,4% în luna decembrie 2008, de la 3,9% în noiembrie, iar cheltuielile gospodăriilor au coborât cu 4,6%, cea mai mare cifră din ultimele zece luni. Conform celor mai pesimiste previziuni, recesiunea economică a Japoniei va dura mai mult decât cea din perioada 1980-1983, cea mai lungă din istoria recentă. Principalul indice al bursei din Tokyo, Nikkei, s-a depreciat cu 6,9% de la începutul anului până joia trecută, scădere care se adaugă celei de 42% de pe parcursul anului trecut.