Japonia ar putea renunţa la energia nucleară

Pe măsură ce criza de la Fukushima continuă şi mii de oameni sunt încă evacuaţi, sentimentul public în Japonia este că reactoarele rămase ar trebuie să fie la rândul lor închise.

Potrivit regulilor, toate reactoarele Japoniei, în număr de 54, trebuie să fie închise pentru inspecţii generale la fiecare 13 luni. Tot mai mulţi japonezi, scrie Japan Times, sunt de părere că acestea nu ar mai trebui repornite după verificări. Iar premierul Naoto Kan pare a fi şi el de aceeaşi părere, declarând că Japonia ar trebui să fie o societate independentă de energia nucleară. Cum până în primăvara viitoare toate reactoarele japoneze fac cele 13 luni necesare verificărilor, şi deci ar putea rămâne închise, ce ar putea face Japonia pentru a suplini lipsa energiei nucleare?
La începutul săptămânii trecute, doar 18 din cele 54 de reactoare erau în activitate, restul fiind în perioada de verificări ce durează minim o lună. În jur de 30% din energia Japoniei este nucleară, cea mai mare parte fiind produsă de centralele termoelectrice (61,7%), 8,1% de centralele hidroelectrice şi doar 1,1% fiind produsă din surse regenerabile. Ca să poată compensa pierderea, sistemul energetic japonez ar trebui să producă energie termoelectrică mai multă, ceea ce ar genera un cost anual total cu energia de 26,7 miliarde de euro anual.
Mai mult, sunt posibile pene de electricitate de mare amploare şi va fi necesară o reducere a consumului naţional de energie, mai ales din parte marilor intreprinderi. Acestea vor fi nevoite, spun specialiştii, să-şi relocheze activitatea în afara insulelor nipone pentru a avea acces la energie. Situaţia va dura doar doi-trei ani, după care sistemul energetic japonez se va adapta noilor condiţii şi lucrurile vor reveni la normal.