Japonia a lansat cu succes racheta care transporta o capsula care va orbita Luna, in cadrul celui mai mare program de cercetare efectuat asupra astrului din ultimii 40 de ani, informeaza AFP. Japonezii intentioneaza sa construiasca o statie spatiala pe Luna in 2025.

Capsula care va orbita Luna s-a separat de racheta la 45 de minute de la lansare. Misiunea sa este sa adune date pentru cercetari in privinta originii si evolutiei Lunii. Capsula va calatorii in jurul pamantului inainte de a intra pe orbita Lunii, in octombrie.

Misiunea a fost intarziata mai multi ani datorita dificultatilor tehnice. Japonia si-a dezvoltat programul spatial in ultimii ani si intentioneaza sa trimita un astronaut pe Luna pana in 2020. Ultima sa tentativa de lansare in spatiu a fost nereusita, in 2003 asiaticii fiind nevoiti sa distruga o racheta care transporta un satelit de spionaj la 10 minute de la lansare, deoarece unul dintre propulsoare nu s-a desprins.

Racheta Kaguya a fost construita in Japonia si a fost lansata de la centrul spatial Tanegashima.

Luna trecuta, China a lansat o misiune in spatiu. Programul spatial chinez presupune si aselenizarea unei capsule. India ar putea lansa o misiune spatiala in urmatoarele luni.

Sursa: AP